Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2016

Președintele Adunării Naționale a Ungariei: Republica Moldova trebuie să aibă o șansă clară și previzibilă de aderare la UE

Președintele Adunării Naționale a Ungariei: Republica Moldova trebuie să aibă o șansă clară și previzibilă de aderare la UE

Ungaria va continua să sprijine Republica Moldova pe calea integrării europene, considerând că țara noastră trebuie să aibă o șansă clară și previzibilă de aderare la Uniunea Europeană, dacă demonstrează capacități de dezvoltare. Declarația a fost făcută de Președintele Adunării Naționale a Ungariei, László Kövér, aflat în vizită în Republica Moldova, la întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

”Vizita va oferi un nou impuls de intensificare a cooperării interparlamentare moldo-ungare. Există un parteneriat strategic de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Națională a Ungariei, consfințit prin Acordul semnat în 2012, și relații intense la nivel de comisii parlamentare”, a declarat Andrian Candu.

În cadrul întrevederii Speakerul s-a referit la agenda de reforme la care s-a angajat Republica Moldova, prin implementarea consecventă și punctuală a Acordului de Asociere, la evoluțiile curente din țară și prioritățile de guvernare, precum și la eforturile de consolidare a dialogului cu UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană. Andrian Candu e exprimat deschiderea Parlamentului Republicii Moldova pentru preluarea bunelor practici ale Parlamentului Ungariei în procesul de integrare europeană și implementare a aquis-ului comunitar.

”Prioritățile guvernării țin de implementarea Acordului de Asociere, revenirea la cooperarea cu FMI, reforma justiției și lupta cu corupția, consolidarea domeniilor energetic și agricol. Republica Moldova este încă în căutarea celor mai bune modele europene în aceste domenii, care și-au demonstrat eficiența în timp. Suntem deschiși pentru a prelua de la Ungaria modelele care au funcționat mai bine și au dat rezultate”, a subliniat Andrian Candu.

La rândul său, László Kövér a reiterat sprijinul Ungariei pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind progresele înregistrate de țara noastră, prin implementarea a circa 90% din măsurile și angajamentele prevăzute în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, semnată de Parlament și Guvern.

”Ungaria pledează pentru extinderea Uniunii Europene. UE trebuie să acorde șanse statelor care demonstrează dorință și capacități de dezvoltare, iar Republica Moldova trebuie să aibă o șansă clară și previzibilă de aderare la UE”, a menționat Speakerul maghiar.

László Kövér a anunțat că, până la sfârșitul anului, o delegație a Comisiei politică externă a Adunării Naționale a Ungariei va vizita Republica Moldova, pentru un transfer de bune practici parlamentarilor moldoveni în domeniul integrare europeană.

La întrevedere au mai participat deputații Valentina Buliga, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană și Radu Mudreac, Președintele Grupului de prietenie al Parlamentului Republicii Moldova cu Ungaria.

Președintele Adunării Naționale a Ungariei, László Kövér efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 20-22 septembrie 2016. Joi, 22 septembrie, Speakerul maghiar are planificată o vizită în UTA Găgăuzia, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus