Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-16/perspectivele-de-dezvoltare-a-rela-iilor-moldobelaruse-discutate-la-intrevederea-premierului-pavel-f-45430.html
Data: Sep 16, 2016 (21:04)

Perspectivele de dezvoltare a relațiilor moldo-belaruse, discutate la întrevederea Premierului Pavel Filip cu Președintele Belarusiei, Alexandr Lukașenko

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit, astăzi, cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko. Întrevederea a avut loc la Bișkek, Republica Kârgâză, în cadrul reuniunii Consiliului șefilor de state CSI.
 
Premierul a remarcat caracterul ascendent al cooperării bilaterale, precum și intensificarea dialogului politic. Totodată, Pavel Filip a salutat vizita Prim-ministrului belarus în Republica Moldova, care urmează să aibă loc pe 2-3 octombrie a.c., evidențiind că aceasta este o bună oportunitate pentru a identifica noi posibilități de aprofundare a relațiilor bilaterale și pentru a stabili parteneriate în noi domenii de cooperare.
 
În același timp, șeful Executivului a vorbit despre deschiderea Republicii Moldova pentru realizarea proiectelor comune de dezvoltare a infrastructurii pentru mărirea exporturilor de mărfuri moldovenești, inclusiv a fructelor și legumelor, precum și a vinurilor, pe piața din Belarus și din Uniunea Euroasiatică.
 
La rândul său, Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko a apreciat caracterul constructiv al relațiilor bilaterale, care se bazează pe prietenie și respect reciproc. Șeful statului belarus a pledat pentru valorificarea plenară a oportunităților oferite de Zona de comerţ liber din cadrul CSI și Zona de liber schimb Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum şi pentru intensificarea cooperării comerciale și industriale dintre cele două state.
 
Republica Belarus este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova. În anul 2015, companiile moldovenești au exportat produse pe piața belarusă în valoare totală de peste 130 milioane de dolari SUA, în timp ce importurile au depășit suma de 84 milioane de dolari SUA. În primele șase luni ale anului curent, balanța comercială bilaterală a atins 100 de milioane de dolari SUA, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.