Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.09.2016

Ungaria oferă peste 60 milioane de euro pentru agenții economici moldoveni, implicați în realizare proiectelor bilaterale

Ungaria oferă peste 60 milioane de euro pentru agenții economici moldoveni, implicați în realizare proiectelor bilaterale

În scopul facilitării relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Ungaria, precum și finanțarea proiectelor investiționale în țara noastră, Guvernul de la Budapesta a deschis o linie de creditare în valoare de peste 60 milioane de euro pentru agenții economici moldoveni, implicați în realizarea proiectelor bilaterale.
 
O declarație în acest sens a făcut astăzi la Chișinău, în cadrul unei întrevederi de lucru cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, ministrul Afacerilor Externe şi Comerțului al Ungariei, Peter Szijjarto.
 
În cadrul dialogului, Peter Szijjarto a apreciat stadiul actual al relațiilor comercial-economice dintre două state, menționând accelerarea acestora în ultima perioadă de timp, în special, după ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ungare de cooperare economică. Oficialul ungur a accentuat că implementarea unor proiecte investiționale, cu participarea companiilor din ambele state, în diferite domenii ar permite extinderea relațiilor de cooperare și ar facilita stabilirea contactelor directe între oamenii de afaceri din cele două  state.
 
Octavian Calmîc a mulțumit autorităților de la Budapesta pentru susținerea Republicii Moldova în implementarea obiectivelor legate de parcursul european al țării noastre, în special a prevederilor Acordului de Asociere cu UE și a celui legat de Zona de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător. În context, ministrul Economiei a menționat că la moment, Republica Moldova se află în proces de negociere a unei noi Agende de Asociere și urmează să elaboreze un nou Plan Național de Implementare a Acordului de Asociere (2017-2019).
 
Referindu-se la relațiile bilaterale dintre două state, Octavian Calmîc a specificat că Republica Moldova este interesată în realizarea proiectelor comune în cadrul Strategiei Dunării în domeniul energetic, protecția mediului, transporturi și altele. Ținând cont de experiența Ungariei în armonizarea legislației naționale cu cea comunitară,  Octavian Calmîc a mai menționat interesul părții moldovenești în schimb de experiență în domeniul protecției consumătorilor și disponibilitatea pentru negocierea unui eventual Acord de asistență în domeniul vizat.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, volumul comerțului exterior  al Republicii Moldova cu Ungaria în perioada ianuarie-iunie 2016 a înregistrat suma de 39,74 milioane USD, cu 19,1% mai mult comparativ cu perioada similară al anului trecut, deținând astfel ponderea de 1,43% în volumul comerțului total al țării noastre.
 
Conform informației oficiale, prezentate de Camera Înregistrării de Stat la 13 iunie 2016, în Republica Moldova activează 59 întreprinderi cu capital maghiar, investițiile  însumând 90 milioane de lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus