Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.09.2016

Companiile germane sunt interesate în inițierea unor proiecte investiționale în Republica Moldova

Companiile germane sunt interesate în inițierea unor proiecte investiționale în Republica Moldova

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a prezentat oportunitățile investiționale și de afaceri din Republica Moldova unui grup de companii germane, care activează în România. Vizita reprezentanților companiilor germane în Republica Moldova este o continuitate a forumului ”Oportunitățile Investiționale şi de Afaceri a Republicii Moldova”, organizat de Ministerul Economiei și Ambasada Republicii Moldova la București în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană în luna martie curent.
 
Vitalie Iurcu a menționat că crearea unui mediu avantajos pentru atragerea investițiilor străine directe în economia națională, realizarea proiectelor investiționale și promovarea exporturilor sunt unele din prioritățile Guvernului Republicii Moldova în implementarea programelor și strategiilor de dezvoltare a țării. ”Existența unui climat fiscal favorabil pentru investitori, amplasarea geografică avantajoasă, accesul liber pe piața externă, precum și alte facilități oferite de autoritățile naționale constituie unele din principalele avantaje investiționale oferite de Republica Moldova companiilor, care vin cu proiecte investiționale”, a menționat Vitalie Iurcu.
 
În context, viceministrul Economiei a specificat că  fluxul net al investițiilor străine directe în economia națională în trimestrul I al anului 2016 a constituit 34,74  milioane dolari SUA, de 1,1 ori mai mult comparativ cu trimestrul IV 2015. Acest lucru se datorează, în mare parte, creșterii venitului reinvestit, ceea ce demonstrează sporirea credibilității investitorilor pentru Republica Moldova.
 
În cadrul dialogului, viceministrul Economiei a prezentat politicile de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova, progresele în procesul de armonizare a cadrului juridic naţional cu aquis-ul comunitar în contextul implementării DCFTA, precum și  oportunitățile investiționale în țara noastră pe platforma Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale.
 
Reprezentanții companiilor germane, care activează în domeniile industriei automotive, energetică, serviciilor bancare, comerț, tehnologii și altele sectoare și-au declarat că vor examinat posibilitatea extinderii afacerilor și în Republica Moldova, utilizând atât posibilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale, cât și alte platforme existente în țara noastră.
 
La moment în Republica Moldova funcționează 404 de întreprinderi cu capital german. Investițiile în capitalul social au însumat 683 milioane de lei sau 6% din capitalul social total investit din străinătate. Germania se clasează pe locul 5 în topul țărilor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova şi pe locul 6 după numărul de întreprinderi în care aceasta a efectuat investiții, a anunțat Ministerul Economiei din Republica Moldova, într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus