Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-08-25/pavel-filip-rom-nia-a-fost-shi-ram-ne-in-continuare-cel-mai-consecvent-sustzinator-al-republicii-mol-45204.html
Data: Aug 25, 2016 (22:20)

Pavel Filip: România a fost şi rămâne în continuare cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova

În cadrul vizitei oficiale a Prim-ministrului României, Dacian Cioloş, în Republica Moldova, Premierul Pavel Filip şi omologul său român au discutat principalele obiective de pe agenda bilaterală, dar şi despre drumul european al Republicii Moldova.
 
Pavel Filip a mulţumit partenerilor români pentru susţinerea acordată Republicii Moldova, subliniind semnificaţia vizitei Premierului Cioloş la Chişinău: „Actuala vizită are loc într-un moment semnificativ pentru ambele state - Republica Moldova va sărbători pe 27 august cea de-a 25 aniversare a proclamării independenţei sale şi 25 ani de relații bilaterale”, a menţionat Premierul moldovean.
 
Şeful Guvernului de la Chişinău a menţionat rolul important al României în parcursul european al Republicii Moldova. „Europa este un proiect de valori, dar şi unul de realizări concrete, pentru ţări şi cetăţenii lor. Moldova urmărește nu doar să se racordeze la spațiul de valori și principii europene, ci și la rețelele europene de energie, pentru a înlătura vechi și importante vulnerabilități. România a fost şi rămâne în continuare cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova, contribuind la aspiraţia noastră de a ne transforma într-un stat european şi democratic”, a declarat Pavel Filip. În acest context, părţile au convenit să accelereze în următoarele luni cooperarea energetică, care este o prioritate comună într-o regiune din ce în ce mai complexă, inclusiv din punct de vedere al securității.
 
Pavel Filip l-a asigurat pe Premierul Cioloş că Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene, ceea ce înseamnă realizarea consecventă a reformelor prevăzute de Acordul de Asociere cu UE. Totodată, Prim-ministrul moldovean a îndemnat oamenii de afaceri din România să investească în Republica Moldova.
 
Cei doi premieri au purtat discuţii privind modalităţile de garantare a investițiilor în diverse domenii, despre fluidizarea traficului în vămi, şi au avut un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor în domeniul securităţii în plan regional. „Împărtășim viziunea unei regiuni a păcii și a democrației, în care adevărul învinge propaganda, iar forța principiilor şi a dreptului internațional este mai importantă decât forțabrută”, a conchis Pavel Filip.
 
La rândul său, Premierul român, Dacian Cioloş a reiterat faptul că România rămâne fidelă sprijinului Republicii Moldova pentru a asigura prosperitatea cetăţenilor, pentru a consolida democraţia şi pentru a susţine parcursul european al ţării noastre. Şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat importanţa menţinerii stabilităţii în perioada imediat următoare şi a promovării consecvente a reformelor demarate. „Guvernul României va acorda tot sprijinul Republicii Moldova în mod foarte pragmatic aşa cum am făcut-o până acum”, a declarat Dacian Cioloş, făcând referinţă şi la măsurile legate de condiţiile stabilite pentru debursarea primei tranşe din împrumutul convenit conform Acordului bilateral de asistenţă în valoare de 150 de milioane de euro.
 
Prim-ministrul României a apreciat progresul înregistrat de autorităţile de la Chişinău în anumite domenii, fapt recunoscut şi de alţi parteneri externi ai Republicii Moldova. Dacian Cioloş a confirmat că, dincolo de acordarea asistenţei financiare rambursabile, România va continua să susţină ţara noastră prin intermediul proiectelor de dezvoltare, inclusiv prin programul de renovare a grădiniţelor din Republica Moldova, care prevede alocarea în acest an a 3 milioane de euro pentru îmbunătăţirea condiţiilor în aproximativ 80 de instituţii preşcolare. De asemenea, România îşi propune să doneze încă 100 de microbuze pentru elevii din localităţile rurale din Republica Moldova, dar şi să intensifice colaborarea la nivelul autorităţilor locale, în acest scop fiind prevăzute alocaţii de 2 milioane de euro. 
 
„Ne dorim să continuăm sprijinul şi prin această asistenţă nerambursabilă de circa 7,5 milioane de euro, în acest an, care se adaugă la acel ajutor umanitar din primăvară de circa 4 milioane de euro”, a specificat Premierul Cioloş, subliniind că Guvernul român va stimula şi investiţiile româneşti în Republica Moldova.
 
Premierul României şi cel al Republicii Moldova şi-au exprimat încrederea în capacitatea de dezvoltare în sens ascendent a relaţiilor bilaterale, spre beneficiul cetăţenilor din ambele state.