Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.08.2016

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia

În cadrul vizitei oficiale la Ankara, Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova Andrei Galbur, a avut astăzi, 22 august 2016, o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu.

În debutul întâlnirii, ministrul Galbur a exprimat condoleanțe întregului popor turc în legătură cu actele teroriste care au lovit în ultimul timp Turcia. La fel a fost reiterat sprijinul conducerii Republicii Moldova pentru autoritățile democratic alese și ordinea constituțională din Republica Turcia.

În continuare, discuțiile s-au axat pe principalele chestiuni de pe agenda dialogului politic bilateral. A fost exprimată disponibilitatea ambelor părți pentru intensificarea schimbului de vizite la cel mai înalt nivel. O atenție aparte a fost acordată blocului economic. Ministrul Galbur a exprimat recunoștința pentru ratificarea de către legislativul turc a Acordului de Comerț Liber iar Ministrul Çavuşoğlu a dat asigurări că procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestui important instrument juridic vor fi finalizate în viitorul apropiat. Tot în acest context, părțile au convenit asupra urgentării pregătirii pentru semnare a acordului privind protejarea reciprocă a investițiilor.

Au fost discutate de asemenea chestiuni ce țin de securitatea internațională și regională. În particular a fost salutată reluarea negocierilor în formatul 5+2. Ministrul Çavuşoğlu a reiterat poziția oficială a țării sale privind sprijinul necondiționat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

A fost remarcat rolul de punte de legătură și prietenie între popoarele Republicii Moldova și Republicii Turcia pe care îl joacă autonomia Găgăuziei a țării noastre. Ministrul Galbur a apreciat acțiunile de sprijin ale autorităților turce în vederea integrării cât mai active a populației găgăuze în societatea moldovenească.

Ministrul Çavuşoğlu a exprimat sprijin pentru eforturile de a consolida dialogul și interacțiunea pe axa Chișinău-Comrat, fiind menționate platformele instituționalizate de cooperare.

Ministrul Galbur in mod special a exprimat mulțumiri pentru asistenta tehnica și financiară acordată prin intermediul Agenției Turce de Cooperare și Coordonare (TIKA).

În cadrul întrevederii, ambii miniștri au semnat acordul interguvernamental moldo-turc cu privire la munca remunerată a persoanelor aflate la întreținerea membrilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.

Potrivit MAEIE, ministrul Galbur i-a adresat omologului său turc invitația de a întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus