Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.08.2016

Moldova și Belarus vor intensifica relațiile de colaborare în domeniul de producere a semințelor și materialului semincer

Moldova și Belarus vor intensifica relațiile de colaborare în domeniul de producere a semințelor și materialului semincer

Posibilitățile de parteneriat au fost discutate în cadrul unei întrevederi a ministrului Eduard Grama cu Fiodor Privalov, directorul general al Întreprinderii Unitare de Stat „Centrul Științifico Practic pentru agricultură” al Academiei de Științe a Republicii Belarus, și cu Leonid Șimanschii, directorul Institutului de Fitotehnie din Polesia. Întrevederea reprezintă o continuitate a discuțiilor inițiate în cadrul vizitei de lucru a delegației din cadrul MAIA în Republica Belarus, care a avut loc săptămâna trecută.

La ședință au mai participat Mihail Suvac - șeful Direcției politici de producție, procesare  și reglementări de calitate a produselor vegetale, Igor Burda – șeful Direcției relații externe și integrare europeană, Pintilie Pârvan – directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Fitotehnie Porumbeni”, Iurie Tulei – directorul general SA „Nistru-Olănești” din raionul Ștefan Vodă.

Părțile s-au arătat interesate de a iniția un parteneriat între Întreprinderea de Stat „Institutul de Fitotehnie Porumbeni” și Întreprinderii Unitare de Stat „Centrul Științifico Practic pentru agricultură” al Academiei de Științe a Republicii Belarus, care va facilita producerea în comun și furnizarea semințelor de culturi agricole pe piața din Belarus, precum și cooperarea în procesele de selecție și ameliorare a semințelor.

În cadrul discuțiilor s-a analizat principiul de colaborare care va sta la baza unor propuneri pentru a fi incluse în memorandumul interguvernamental, care va oferi garanții părților și va stipula angajamentele și responsabilitățile partenerilor.

Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” este unica Instituție Științifică cu ciclul deplin de selecție din republică care se ocupă cu producerea semințelor hibride de porumb. Instituția se bucură de înalte aprecieri la numeroase concursuri și expoziții internaționale. Recent Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” a reuşit să introducă trei soiuri de hibrizi de porumb în Registrul de Stat al României. Astfel, soiurile respective vor fi introduse în catalogul de plante a 28 de ţări din Comunitatea Europeană.Actualmente, o mare parte din suprafețele țării sunt însămânțate cu semințe hibride de porumb, marca „Porumbeni”. La fel hibrizii institutului sunt omologați și solicitați în Belarus, Rusia, Ucraina, Kazahstan, România ș.a.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus