Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.08.2016

Pozitia oficiala a companiei Avia Invest vizavi de declaratiile Maei Sandu

Cu referire la declaraţiile apărute în cadrul conferinţei de presă de astăzi privind concesionarea Aeroportului Chişinău, ţinem să menţionăm faptul că în urma studiului de fezabilitate privind posibilităţile şi condiţiile de transmitere în concesiune a Aeroportului Chişinău, realizat la 17 august 2012 de către compania  cu renume mondial, PricewaterhouseCoopers (PwC) a fost stabilit că cea mai eficientă şi rentabilă strategie de dezvoltare a Aeroportului Internaţional Chişinău este concesionarea acestuia de către o entitate privată.

La fel, a fost indicat că pentru a fi funcţional şi fezabil financiar acest model de dezvoltare a aeroportului este esenţial de a menţine nivelul taxelor aeroportuare, inclusiv nivelul taxei de modernizare. Această practică este utilizată în toate țările europene inclusiv în Statele Unite ale Americii.

În aceste condiții este important de menționat că, din momentul realizării de către compania „AVIA INVEST” SRL a obligaţiunilor prevăzute în procesul de concesiune a infrastructurii Aeroportului Internaţional Chişinău au fost întreprinse un șir de reforme de modernizare a infrastructurii vizibile și simțite de fiecare cetățean.

Astfel, a fost construită o nouă parcare auto cu 4 etaje, având o capacitate de 800 locuri. Clădirea terminalului a fost replanificată şi extinsă cu o suprafaţă de 4 000 m2. Sistemul de condiţionare, sistemul anti incendiu, precum şi celelalte sisteme au fost reînnoite integral. Au fost completate 2 sisteme de procesare a bagajelor, a fost majorat numărul ghişeelor de înregistrare a pasagerilor de la 12 la 18, numărul porţilor de îmbarcare de la 4 la 9, dublate punctele de control a securităţii pasagerilor (de la 2 la 4) şi mărit esenţial numărul punctelor de control a paşapoartelor la sosiri şi plecări. Concomitent sunt finalizate ultimele lucrări de reînnoire a designului interior al aerogării, iar actualmente sunt efectuate lucrări de  reconstrucţie a pistei şi a căilor de rulare cu o suprafaţă totală de peste 125 mii m2.

Sistemul de alimentare cu energie electrică a fost modernizat, fiind înlocuite echipamentele învechite din cadrul staţiilor de distribuţie şi construit un nou punct principal de distribuţie. Momentan se efectuează lucrările de modernizare a întregului sistem de iluminare şi semnalizare pentru pistă şi căile de rulare.

Este important de menţionat că volumul total al investiţiilor efectuate de către concesionarul „AVIA INVEST” SRL în prima etapă din planul amplu de modernizare a aeroportului depăşeşte semnificativ suma prevăzută în contractul de concesiune

Totodată, reiterăm despre faptul că modernizările și reformele de infrastructură implementate la Aeroportul Internațional Chișinău au fost recent apreciate și pe plan internațional, de companii cu renume.

Drept exemplu, recent, pentru prima dată din activitatea sa, Aeroportul Internațional a fost nominalizat printre primele aerogări care au înregistrat o dinamică pozitivă de dezvoltare și deservire a pasagerilor. 

În această ordine de idei, menționam că declarațiile de astăzi ale Dnei Maia Sandu nu sunt decât afirmații populiste, lipsite de temei.

Mai mult, aceste declarații le calificăm drept politice, care demonstrează încă odată că suntem în prag de campanie electorală, iar Maia Sandu folosește orice posibilitate pentru a obține dividende politice.

De asemenea, compania Avia Invest își rezervă dreptul de a acționa în judecată pe cei care își permit să facă astfel de declarații populiste.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus