Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
10.08.2016

Uniunea Europeană va crește ajutorul pentru Moldova pentru dezvoltarea turismului

Declarația a fost făcută de  șeful Secției de Cooperare a Delegației UE în Moldova, Aneil Singh, în cadrul unei întrevederi a reprezentanților delegației cu directorul general al Agenției Turismului din Moldova, Stanislav Rusu. Potrivit unui comunicat al Agenției Turismului, în cadrul întrunirii, Stanislav Rusu a trecut în revistă principalele realizări din ultimii ani din domeniul turismului, dar și prevederile planului de activitate al Agenției pentru anul 2017.

El a menționat că pentru a spori atractivitatea turistică a țării este necesară o consolidare a tuturor „actorilor” pieții turistice, fie la nivel de stat, fie la cel privat. În acest sens, industria turistică urmează a fi mai atractivă pentru business prin prisma armonizării cadrului legal de reglementare, acordării de facilități antreprenorilor din sectorul rural, creării infrastructurii turistice, renovării patrimoniului cultural-turistic, promovării mai active a destinațiilor turistice pe piețele țintă și la nivel intern.

Directorul general al Agenției a menționat că piața UE pentru Moldova este una prioritară. Anual, Agenția Turismului  în parteneriat cu sectorul privat participă la cele mai renumite târguri și expoziții de turism din UE, astfel, numărul vizitatorilor din UE este în permanentă creștere. De asemenea, Stanislav Rusu a menționat și impactul pozitiv major pe care l-a simțit industria turistică moldovenească grație regimului non-viza stabilit în spațiul Schengen pentru cetățenii Moldovei.

De asemenea, el a apreciat sprijinul financiar acordat de UE pentru renovarea Cetății Soroca și Hanului Manuc-Bei, specificând că aceste obiective au devenit în scurt timp preferabile pentru turiștii locali. ,,Astfel de proiecte majore și cu impact sunt necesare industriei turistice, care pot motiva sectorul turistic spre dezvoltare, și în final s-ar solda cu rezultate concrete, precum crearea noilor locuri de muncă și dezvoltarea economiei per ansamblu” -  a menționat directorul general al agenției.

În acest sens, Stanislav Rusu a venit cu inițiativa creării unui parteneriat durabil cu Delegația UE în Republica Moldova în vederea obținerii unei asistențe  (prin acordarea de fonduri nerambursabile) pentru dezvoltarea, valorificarea și promovarea potențialului turistic al țării. În acest context, Aneil Singh a specificat că lista de obiective cultural-turistice care vor fi renovate din fondurile UE va fi extinsă, iar pentru perioada 2017-2020 asistența UE pentru Republica Moldova va crește considerabil. Astfel, și industria turismului, ca ramură prioritară a economiei naționale, va putea beneficia pe deplin de acest sprijin. 

De asemenea, Singh a sugerat că ar trebui să profităm de liberalizarea spaţiului aerian comun cu UE și să atragem mai multe companii low-cost, obiectiv menționat și în Foaia de parcurs semnată și agreată recent de Guvern. Totodată, reprezentantul Delegației UE a specificat posibilitatea sprijinirii dezvoltării turismului rural din fonduri UE, însă în acest sens este necesară înaintarea unor proiecte concrete din partea Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus