Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-08-08/fermierii-pot-depune-cereri-pentru-a-beneficia-de-subven-ii-de-la-stat-45063.html
Data: Aug 8, 2016 (19:43)

Fermierii pot depune cereri pentru a beneficia de subvenții de la stat

Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultura, măsurile de susținere a agricultorilor aferente anului de subvenționare 2016 prevăd investiții în gospodăriile de fermieri pentru restructurarea şi adaptarea la standardele Uniunii Europene; investiții în prelucrarea şi comercializarea produselor agricole; pregătirea implementării măsurilor ce țin de ecologie în agricultură; îmbunătățirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole precum și servicii de consultanță şi instruire.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a menționat că în acest an, ca și în anii precedenți se așteaptă un număr de circa 4 mii de cereri.

„Anul acesta subvențiile vor fi alocate în special pentru dezvoltarea rurală și a infrastructurii. O sumă destul de mare va fi alocată sectorului de zootehnie, și respectiv măsurile tradiționale”, a precizat ministrul Eduard Grama.
Agenția de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură va recepționa actele până pe 31 octombrie, curent. Potrivit lui Nicolae Ciubuc, directorului interimar AIPA, termenul de efectuare a verificărilor preliminare nu va depăși 10 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererii de sprijin în registrul de intrări.

„Principiul de examinare a dosarelor este același. În fiecare an ne străduim să venim cu modificări care îmbunătățesc sistemul de subvenționare. Dacă ne referim la termeni, este una din novațiile acestui regulament, pentru că practic pentru fiecare procedură avem anumiți termeni optimizați”, a precizat Nicolae Ciubuc.
Dosarul pentru obţinerea subvenţiilor trebuie să conţină o cerere-tip, copia de pe certificatul de înregistrare, planul de afaceri pentru cel puțin 5 ani, certificatul care confirmă că fermierul nu are datorii faţă de bugetul de stat şi local ș.a. Mărimea fondului de subvenţii, în acest an, este de 900 de milioane de lei.

Reiterăm că perioada de recepţionare a dosarele pentru subvenţionare 2016, se încheie la 31 octombrie curent.