Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-08-04/iurie-leanca-a-discutat-cu-pirkka-tapiola-despre-priorita-ile-consiliului-parlamentar-pentru-integra-45041.html
Data: Aug 4, 2016 (21:05)

Iurie Leancă a discutat cu Pirkka Tapiola despre prioritățile Consiliului parlamentar pentru Integrare Europeană

Președintele PPEM, Iurie Leancă s-a întâlnit astăzi cu șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Principalul subiect al discuției a vizat implementarea Acordului de Asociere UE-RM și rolul Consiliului parlamentar pentru integrare europeană în acest proces.

„Întâlnirea mi-a oferit posibilitatea să prezint oficialului european viziunea mea cu privire la prioritățile activității Consiliului parlamentar pentru integrare europeană pe care îl conduc. Pornind de la ideea că acest Consiliu este un instrument important pentru monitorizarea și exercitarea controlului parlamentar asupra procesului de integrare europeană la nivel legislativ și executiv, am convenit să sincronizam acțiunile pentru a impulsiona procesele respective”, a afirmat Iurie Leancă.

De asemenea, Iurie Leancă a menționat că în contextul recentei Declarații a Parlamentului RM privind lansarea Parteneriatului național pentru integrare europeană, a solicitat sprijinul ambasadorului Pirkka Tapiola pentru realizarea obiectivelor propuse. În mod special a subliniat apelul Parlamentului către instituțiile și statele membre ale UE privind lansarea cât mai urgentă a unei Misiuni de tip EU-JUST în Moldova, care ar contribui în mod practic la consolidarea independenței justiției, implementarea reformei în domeniul organelor de drept și combaterea corupției la nivel înalt.

La rândul său, diplomatul a susținut viziunea autorităților de la Chișinău de a sincroniza efortul privind realizarea angajamentelor Acordului de Asociere, menționând că Consiliul parlamentar pentru integrare europeană este o platformă optimă în acest sens, anunță un cmunicat al PPEM.