Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.08.2016

Inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federației Ruse în domeniul transportului rutier internaţional

Inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federației Ruse în domeniul transportului rutier internaţional

Viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Sergiu Bucataru a prezentant în cadrul ședinței Guvernului din data de 3 august 2016, Proiectul noului Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federației Ruse în domeniul transportului rutier internațional, a fost elaborat în scopul dinamizării şi eficientizării relațiilor de colaborare moldo-ruse în domeniul transportului rutier.

Potrivit serviciului de presă a Ministerului Transporturilor și  Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova, obiectivul de bază al prezentului Acord  constă în dezvoltarea de către Părţile contractante a transportului rutier, respectarea standardelor internaţionale, asigurarea condiţiilor pentru stimularea şi facilitarea transporturilor de mărfuri și pasageri.

Dispozițiile prezentului Acord se aplică transporturilor de persoane și mărfuri efectuate cu mijloacele de transport înmatriculate în Republica Moldova și Federația Rusă, în trafic direct între state, în tranzit pe teritoriile lor, precum și a transporturilor spre sau din țară terță. 

Prezentul proiect de Acord reprezintă o oportunitate de a păstra regimul liberalizat cu Federația Rusă în domeniul transportului rutier internaţional pe termen lung.

De menționat însă, este faptul că Partea rusă a transmis prin canale diplomatice un acord tip, care prevede introducerea regimului de autorizații în transportul rutier bilateral și tranzit.

Ca urmare a consultărilor cu reprezentanții asociațiilor patronale de ramură și luând în considerație impactul negativ asupra domeniul transportului rutier prin introducerea autorizațiilor menționate, propunem spre examinare un text în care au fost introduse modificările de rigoare cu privire la păstrarea regimului actual liberalizat. 

Prevederile prezentului Acord nu au ca scop abordarea problemelor de ordin politic, cultural şi social şi nu contravin dezvoltării relaţiilor bilaterale de cooperare între Republica Moldova şi Federația Rusă. De asemenea, prevederile Acordului în cauză nu contravin vectorului de integrare europeană a Republicii Moldova.
Nivelul Acordului în cauză este nivel interguvernamental şi corespunde normelor dreptului internaţional, iar prevederile proiectului Acordului sunt în conformitate cu prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi sunt compatibile cu politica externă a ţării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus