Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.07.2016

Calea Ferată din Moldova va garanta parțial împrumutul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Calea Ferată din Moldova va garanta parțial împrumutul de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova”, va fi scutită parțial de la gaj, la luarea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de către Parlament. Astfel, prin derogare de la prevederile Legii cu privire la datoria sectorului public, garanțiile de stat și recreditarea de stat, se permite, cu titlu de excepție, Î.S. „Calea Ferată Din Moldova” garantarea parțială a rambursării împrumutului recreditat de către Ministerul Finanțelor în vederea realizării Proiectului de achiziție a locomotivelor și restructurarea infrastructurii feroviare. În gaj urmează să fie puse doar locomotivele achiziționate de către Î.S. „Calea Ferată Din Moldova”, din contul acestui împrumut.

Potrivit viceministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Vitalie Rapcea, la moment,  CFM nu are posibilitatea de a garanta total împrumutul oferit de BERD Republicii Moldova (Ministerului Finanțelor) pentru a dezvolta întreprinderea. 

Amintim că BERD oferă Republicii Moldova un împrumut de 52.500.000 euro. Din aceste resurse financiare urmează să fie modernizată infrastructura feroviară și să fie procurate locomotive noi. În rezultat, serviciile oferite de CFM vor fi la nivelul celor din statele europene.

BERD va oferi împrumutul în două tranșe. Prima tranșă constituie 25 mln euro, a doua tranșă în valoare de 27.5 milioane de euro este condiționată de realizarea obiectivelor cheie finanțate de prima tranșă. În același timp, Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate a Uniunii Europene va completa împrumutul BERD cu finanţare nerambursabilă de cinci milioane de euro. Banii vor fi oferiți pe un termen de 15 ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus