Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-07-26/la-chishinau-sa-discutat-despre-problematica-interconexiunilor-in-sectorul-energetic-dintre-republic-44908.html
Data: Jul 26, 2016 (16:22)

La Chişinău s-a discutat despre problematica interconexiunilor în sectorul energetic dintre Republica Moldova și România

Coordonarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre Republica Moldova și România au fost discutate astăzi la Chișinău în cadrul reuniunii Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România – Republica Moldova. Grupul de lucru a fost creat ca urmare a Memorandumului de Înțelegere între Guvernul celor două state privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, semnat la Chișinău în luna mai 2015.
 
În cadrul discuțiilor s-au abordat subiecte ce țin de coordonarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale dintre cele două țări, respectiv prelungirea gazoductului Iași - Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chișinău, iar în România până la Onești. Pe parte de energie electrică s-au discutat acțiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea – Vulcănești – Chișinău. În prezent este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorțiu condus de ISPE.
 
Potrivit viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei este una foarte importantă pentru autoritățile de la Chișinău, deoarece constituie un pas important în realizarea unui din obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului  energetic național, prin intermediul României, la sistemul comunitar. ””
 
Sorana Baciu, Secretar de Stat la Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al României, a punctat că pentru implementarea proiectelor de interconexiune este necesară elaborarea unui calendar de acțiuni bine determinate, cu termeni concreți și persoane responsabile de realizarea acestora. Partea română și partea moldavă au subliniat rolul esențial al proiectelor de interconexiune în atingerea obiectivului de consolidare a securității energetice în spațiul est-european, prin diversificarea surselor și a rutelor.
 
În această ordine de idei, la propunerea Corinei Popescu, Secretar de Stat la Ministerul Energiei din România, a fost decis constituirea a două grupe de experți, atât pe dimensiunea gazelor naturale, cât și pe cea de energie electrică, care se vor preocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic, și a unui grup, care va răspunde de componenta investițională.
 
Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul reuniunii, directorii întreprinderilor Moldelectrica și Transelectrica, Ghenadie Dimov și Toni Teau, au semnat Acordul de colaborare în domeniul energiei electrice între două întreprinderi, care presupune lucrări de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistență tehnică prin punerea la dispoziție de experți și specialiști de înaltă calificare, etc. Documentul mai stabilește că CNTEE Transelectrica SA și ÎS Moldelectrica vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare interconexiunilor Isaccea – Vulcănești – Chișinău, Iași – Ungheni – Strășeni, Suceava – Bălți, precum și la construcția stațiilor back-to-back pentru fiecare linie în parte.