Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2016

Pavel Filip s-a întâlnit cu Directorul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Henrik Hololei

Pavel Filip s-a întâlnit cu Directorul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Henrik Hololei

Premierul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu Directorul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Henrik Hololei. Discuţiile purtate s-au referit la modernizarea infrastructurii transporturilor din Republica Moldova şi ajustarea cadrului legislativ naţional la standardele Uniunii Europene.
 
Şeful Cabinetului de miniştri a mulţumit oficialului european pentru asistenţa oferită în procesul de cooperare multilaterală, inclusiv în domeniul transporturilor. Premierul a subliniat, totodată, că „Ordinul de Onoare”, conferit recent, reprezintă un semn de apreciere din partea autorităţilor Republicii Moldova pentru eforturile depuse de-a lungul timpului de către Henrik Hololei. Totodată, Prim-ministrul s-a referit și la stadiul implementării Foii de parcurs privind acţiunile prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere şi la priorităţile de activitate pentru a doua jumătate a anului în curs.
 
„După semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun Uniune Europeană - Republica Moldova avem o creştere semnificativă a numărului de bilete de avion vândute, dar şi o scădere a preţurilor. Acest fapt este benefic pentru economia noastră pentru că facilitează dezvoltarea unor domenii conexe, dar cel mai important, este în beneficiul cetăţenilor”, a menţionat Premierul.
 
La rândul său, Henrik Hololei a vorbit despre necesitatea dezvoltării traficului aerian şi importanţa menţinerii independenţei şi a nivelului înalt de profesionalism din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova, menţionând că în acest sens au fost înregistrate realizări importante. În opinia directorului Henrik Hololeicooperarea RM – UE în acest domeniu poate fi considerată o istorie de succes. În acelaşi timp, oficialul a menţionat importanţa continuării reformelor iniţiate şi promovării unui nou Cod al Aviaţiei Civile.
 
„Într-o perioadă scurtă de timp, Guvernul pe care-l conduceţi a înregistrat un mare progres şi mizăm pe faptul că dumneavoastră veţi rămâne şi în continuare fidel acestei abordări”, a spus Directorul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene.
 
Cei doi oficiali au mai discutat despre iniţiativa Guvernului de la Chişinău de a crea Serviciul de acordare a asistenţei medicale aeriene după modelul SMURD din România şi posibilitatea de colaborare în această direcţie dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană.  Henrik Hololei a salutat această iniţiativă, încurajând să fie transmisă o solicitare oficială în acest sens, iar Comisia va identifica cele mai bune posibilităţi de implicare pentru ca acest serviciu să funcţioneze şi în Republica Moldova.
 
Părţile au mai discutat şi despre modernizarea transportului feroviar, dezvoltarea reţelelor de drum terestru, posibilităţile de diversificare a cooperării cu Comisia Europeană în domeniul transportului, precum şi despre buna implementare a proiectului de modernizare a aviaţiei civile din Republica Moldova, lansat ieri la Chişinău.
 
Directorul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Henrik Hololei se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, cu ocazia lansării proiectului UE sub egida EASA „Suport şi asistenţă în domeniul aviaţiei civile a ţărilor din Parteneriatul Estic şi Asia Centrală”, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus