Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.07.2016

La alegerile prezidențiale din toamna anului curent nu va fi posibilă votarea la distanță

Comisia Electorală Centrală vine cu unele precizări și aduce la cunoștința cetățenilor că în cadrul alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 nu va fi posibilă votarea la distanță (on-line).

Pentru scrutinul din acest an cetățenii Republicii Moldova care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate și intenționează să voteze au posibilitatea doar de a se înregistra on-line, în prealabil. Scopul principal al procedurii este de a identifica concentrațiile majore de alegători, în vederea constituirii secțiilor de votare suplimentare, în afara celor ce vor fi deschise pe lîngă misiunile diplomatice și oficiile consulare.

Conform procedurii, cetățenii care s-au înregistrat în prealabil vor fi automat radiaţi din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Republica Moldova. Această radiere va fi temporară și va fi valabilă doar pentru alegerile prezidențiale din anul curent. După finalizarea perioadei de înregistrare, informația privind numărul de cetățeni care s-au înregistrat în prealabil va fi transmisă Guvernului Republicii Moldova pentru luarea deciziei asupra necesității deschiderii secțiilor de votare suplimentare.

Lipsa înregistrării prealabile nu restricționează dreptul de vot. Înregistrarea constituie un criteriu determinant pentru autoritățile responsabile de organizarea procesului electoral, nu și pentru alegători.
Cetățenii care în ziua alegerilor se vor afla peste hotarele țării, și care, din diferite motive, nu s-au înregistrat în prealabil își vor putea exercita dreptul de vot, prezentîndu-se la orice secție de votare constituită în afara țării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus