Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.07.2016

Conferința de la Bavaria întărește accentul pe procesul de reglementare transnistreană bazat pe rezultate, instituit de către Președinția germană a OSCE

Conferința de la Bavaria întărește accentul pe procesul de reglementare transnistreană bazat pe rezultate, instituit de către Președinția germană a OSCE

În perioada 12-13 iulie 2016, în orașul german Bad Reichenhall a fost organizată conferința de două zile privind măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare transnistreană. Ca și în anii trecuți, conferința, desfășurată tradițional în landul german Bavaria, a reunit reprezentanți politici ai părților și parteneri internaționali ai formatului „5+2” într-un cadru informal, pentru ca să discute provocările existente și să promoveze măsurile de consolidare a încrederii care ar întări procesul.

„În ultimele câteva luni noi am asistat la un dialog intensificat între părți, care s-a datorat, într-o mare măsură,  eforturilor și consensului nemaipomenit între mediatori și observatori”, a remarcat ambasadorul Cord Meier-Klodt, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei pentru procesul de reglementare transnistreană.

Pe parcursul negocierilor în format „5+2”, desfășurate la Berlin pe 2 și 3 iunie, părțile s-au angajat să întreprindă în timpul stabilit pași concreți, inclusiv în domeniile ecologiei, educației, transportului și telecomunicațiilor.

„Dintre acele angajamente incluse în protocolul de la Berlin, părțile au finalizat un acord în domeniul ecologiei și au făcut schimb de liste în legătură cu problema dosarelor penale”, a spus ambasadorul Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova. „Cadrul informal al Conferinței bavareze le-a oferit părților o oportunitate unică ca să continue lucrul asupra acordurilor rămase, pentru ca să ofere oamenilor de pe ambele maluri beneficii importante și să consolideze procesul de reglementare”.

„Sunt fericit să spun că această conferință, reprezentând o măsură de consolidare a încrederii în sprijinul procesului oficial, a reușit să promoveze accentual pe procesul bazat pe rezultatele, pe care Președintele în exercițiu din partea Germaniei și partenerii noștri internaționali îl consideră drept precondiție pentru progres”, a conchis ambasadorul Meier-Klodt.

Conferința este o inițiativă multianuală, finanțată de guvernul german, și a fost organizată de către Misiunea OSCE în Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus