Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.07.2016

Comisia Europeană susține Republica Moldova în modernizarea domeniului transporturilor

Comisia Europeană susține Republica Moldova în modernizarea domeniului transporturilor

Comisia Europeană susține Republica Moldova în dezvoltarea domeniului transporturilor și încurajează țara noastră să avanseze în îmbunătățirea cadrului legal în domeniu. Declarațiile au fost făcute de Directorul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene, Henrik Hololei la întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

În cadrul discuțiilor Președintele Parlamentului s-a referit la acțiunile de transpunere a acquis-ului comunitar în domeniul transporturilor. Speakerul a menționat că Parlamentul și Guvernul își sincronizează în continuare agendele pentru a asigura un ritm cât mai rapid de îndeplinire a angajamentelor asumate. Printre acțiunile întreprinse în ultima perioadă, Andrian Candu a enumerat adoptarea noului Cod al transporturilor rutiere, modificările operate la Legea aviației civile, precum și aderarea Republicii Moldova la un șir de convenții europene în vederea armonizării standardelor de circulație.

”Dezideratul Republicii Moldova este de a asigura o integrare deplină în piaţa de transporturi a UE. Proiectul noului Cod al Aviaţiei Civile se regăseşte pe agenda Parlamentului pentru sesiunea de toamnă și vine să asigure transpunerea a circa 80 de acte și reglementări tehnice ale UE. Republica Moldova mizează pe sprijinul UE în elaborarea şi implementarea legislației necesare”, a subliniat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a mai declarat că există voință politică pentru a moderniza domeniul transporturilor, urmând în acest sens să fie mobilizate instituțiile și să fie valorificată expertiza societății civile ca în cel mai scurt timp să existe rezultate vizibile. Totodată, Andrian Candu a anunțat că, pentru a doua jumătate a acestui an, va fi elaborată o nouă Foaie de parcurs a reformelor prioritare sau a unui plan de acțiuni, prin care să fie consolidată funcția de control parlamentar și monitorizarea implementării legislației adoptate.

La rândul său, Henrik Hololei a declarat că Republica Moldova va beneficia de sprijinul Comisiei Europene în dezvoltarea și modernizarea domeniului transporturilor, deoarece țara noastră are potențial ce urmează a fi valorificat. Directorul General pentru Mobilitate şi Transport din cadrul Comisiei Europene a încurajat Parlamentul să aprobe modificările legislative necesare pentru o integrare mai rapidă a domeniului transporturilor din Republica Moldova pe piața europeană de transporturi.

Henrik Hololei efectuează o vizită la Chișinău cu ocazia lansării proiectului de susţinere a ţărilor din Parteneriatul Estic şi Asia Centrală în domeniul aviaţiei civile, fiind prevăzut un buget de 5 mln de Euro, distribuit pentru 4 ani, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus