Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.07.2016

Octavian Calmîc participă la reuniunea informală a miniștrilor economiei din cadrul Parteneriatului Estic

Octavian Calmîc participă la reuniunea informală a miniștrilor economiei din cadrul Parteneriatului Estic

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, participă la de-a VII-a reuniune informală a miniștrilor economiei ai Parteneriatului Estic (PaE), care se desfășoară la Kiev, Ucraina. La evenimentul în cauză vor fi prezenți Comisarii europeni pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn și cel pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri Elżbieta Bieńkowska.
 
În cadrul reuniunii, la care participă miniștrii economiei din Republica Moldova, Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, precum și reprezentanți ai diferitor structuri din cadrul UE, vor fi discutate problemele legate de reformele economice care pot contribui la provocarea potențialului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), modul în care IMM-urile pot profita mai bine noi oportunități comerciale prin integrarea în cadrul lanțurilor europene și regionale de valoare și modul în care UE sprijină IMM-urile din țările partenere, etc. și pe modalitățile de eficientizare a funcționării platformei multilaterale pe integrare economică și convergență cu politicile UE a PaE.
 
În context, viceprim-ministrul Octavian Calmîc va prezenta experiența Republicii Moldova în direcția dezvoltării și susținerii IMM-urilor, precum și politicile promovate de autoritățile de la Chișinău în direcția respectivă. Octavian Calmîc va avea o întrevedere cu Katarina Mathernova, directorul general adjunct pentru Politica de vecinătate şi Negocieri de extindere a Comisiei Europene pentru a discuta despre evoluțiile discuțiilor cu FMI și perspectivele de asistență UE.
 
La Kiev, ministrul Economie  Octavian Calmîc  va avea un șir de întrevederi bilaterale cu omologii din alte state, în cadrul cărora va discuta aspectele colaborării bilaterale, extinderii cooperării comercial-economice, posibilitatea implementării unor proiecte investiționale de interes reciproc. În cadrul întrevederii cu omologul său ucrainean, prim-viceprim-ministrul Ucrainei, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului, Stepan Kubiv, vor fi continuate discuțiile privind problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk, proprietăților Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei, reluarea activității Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru colaborare comercial-economică, problema de aplicare a cotelor la importul unor produse din țara vecină, etc.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, PaE este o dimensiune estică specifică a politicii europene de vecinătate și a fost conceput să consolideze asocierea politică și integrarea economică a țărilor partenere din Europa de Est. Proiectul a fost inițiat de Polonia și Suedia în 2008, iar primul summit a avut loc la data de 7 mai 2009 la Praga.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus