Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.07.2016

Conducerea ANSA a avut o întrevedere cu membrii delegaţiei de la Moscova aflate la Chişinău

Conducerea ANSA a avut o întrevedere cu membrii delegaţiei de la Moscova aflate la Chişinău

Directorul General, Gheorghe Gaberi şi Directorii Generali adjuncţi, Vsevolod Stamati şi Ion Toma au avut o întrevedere cu membrii delegaţiei de la Moscova aflate la Chişinău, Irina Braghina, adjunct ai şefului Serviciului pentru protecţia consumatorului (Rosspotrebnadzor) şi Iulia Şvauschene, adjunct al şefului Serviciului pentru supravegherea veterinară şi fitosanitară (Rosselihoznadzor).

În cadrul întrevederii au fost abordate probleme legate de relațiile comercial-economice dintre cele două state, în special de exportul produselor moldovenești pe piața rusă, eliminarea barierelor tarifare/netarifare în comerțul reciproc, precum şi simplificarea importurilor producției agroalimentare/vinicole în Federația Rusă.

Gheorghe Gaberi a trecut în revistă actuala stare a situaţiei în domeniul exportului de fructe şi legume, de băuturi alcoolice, menţionând că în R. Moldova există un mare potenţial de export în Federaţia Rusă, care nu-i valorificat, urmând, ca în perioada imediat următoare, prin aportul Rospotrebnadzorului şi a Rosselihoznadzorului să fie înlăturate toate piedicile în calea exportului producţiei agricole din ţara noastră spre pieţele ruseşti. Directorul General şi-a exprimat încrederea că lista exportatorilor de fructe în Rusia, întocmită până acum pe baza unor principii diferite de cele de interes comun, va fi modificată esenţial, pentru ca în ea să figureze doar agenţii economici, care dispun de livezi şi sunt în stare să facă pe deplin faţă cerinţelor. Vitalie Gorincioi, Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de fructe “Moldova Fruct”, prezent la întrunire, a vorbit despre efortul pomicultorilor moldoveni în sporirea calităţii fructelor şi a asigurat, că membrii asociaţiei sunt pe deplin responsabili de obligaţiunile ce le revin şi sunt gata să asigure pe deplin exportul fructelor în Federaţia Rusă.

La întrunire s-a convenit că problemele abordate şi puse în discuţie să fie incluse în foaia de parcurs care va cuprinde toate elementele cheie de colaborare bilaterală în domeniul economic. S-a convenit că experţii vor definitiva acest document în luna iulie curent, mai apoi va fi aprobat de către co-președinții Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus