Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.07.2016

O nouă tranșă de asistență pentru domeniul cooperării academice și de cercetare demografică pentru Republica Moldova

În contextul extinderii cooperării bilaterale dintre Republica Moldova și Republica Cehă, Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) a aprobat o nouă tranșă de asistență pentru domeniul cooperării academice și de cercetare demograficăîn 2016.

Astfel, Agenția Cehă pentru Dezvoltare a alocat 1,5 mln. crone cehe (1,2 mln. MDL) pentru dezvoltarea cunoștințelor demografice, activitatea de cercetare, dezvoltarea în continuare a programului de masterat în demografie, șimobilitate academică. Aceste activități vor fi realizate în Republica Moldova cu concursul Universității ”Charles” din Praga, Departamentul de Demografie și Geodemografie. Sporirea capacității naționale pentru colectarea datelor statistice și utilizarea evidențelor în formularea politicilor naționale este esențială, iar bunele practici ale Republicii Cehe sunt foarte utile pentru Republica Moldova. Începând cu anul 2013, Universitatea ”Charles” implementează proiectul "Suport integrat pentru elaborarea statisticilor demografice (POSTDEMO)”.

Proiectul sprijină armonizarea serviciului național de statistică la cerințele sistemului statistic european, cu accent pe statisticile populației. Parteneri și utilizatori ai proiectului sunt Comisia Națională pentru Populație și Dezvoltare, Biroul Național de Statistică, Centrul de Studii Demografice, Academia de Studii Economice (ASEM), Universitatea de Stat, Ministerul Sănătății și Ministerul Justiției. Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Universitatea ”Charles” din Praga, în cadrul asistenței tehnice pentru R. Moldova, auasistat modernizarea și sporirea capacităților Centrului de Studii Demografice, stabilirea programului de masterat în Demografie și Economia Populației la ASEM, inclusiv pe dimensiunea de mobilitate academică cu programe de instruire și dotare cu tehnologii informaționale, precum și dezvoltarea capacității de cercetare la Universitatea de Stat.

Universitatea ”Charles” este una din cele mai renumite instituții academice europene care deține 17 facultăți cu peste 53.000 studenți înscriși în peste 300 programe acreditate. Întemeiată în 1348 de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg Universitatea ”Charles” a introdus Demografia ca știință de studiu încă din anii 1899/1900.

De menționat, că Republica Moldova rămâne în topul statelor prioritare la capitolul asistenţei pentru dezvoltare acordată de Guvernul Cehiei. În ultimii 12 ani, în Republica Moldova au fost realizate peste 50 de proiecte cu sprijinul Cehiei, în sumă de peste 14 milioane Euro.Programul bilateral de asistenţă pentru dezvoltare, pentru 2011-2017, include domeniile de infrastructură, agricultură, protecţia mediului, cooperare academică și de cercetare, consolidarea relaţiilor dintre guvern şi societatea civilă etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus