Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2016

Cooperarea regională în reforma judiciară, discutată la Chișinău

Experți din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, și Ucraina au participat la cea de-a doua rundă de întruniri a celor trei grupuri de lucru pentru dialogul regional, axat pe reforma judiciară în țările din Parteneriatul Estic. Proiectul, finanțat de UE și Consiliul Europei, a avut loc la Chișinău, în perioada 28-30 iunie curent.

Consultanții internaționali au analizat cele mai dificile aspecte, probleme și instrumentele utilizate de țările participante pe trei domenii: selectarea, evaluarea și promovarea judecătorilor (cu accent pe rolul inspectoratelor în evaluarea lor și criteriile de avansare), curțile de casație și cele supreme (cu focusarea pe rolul acestora în armonizarea practicii judiciare) și egalitatea armelor (cu sublinierea regulilor dezvăluirii probelor de către ambele părți; criteriile pentru tratarea probelor și necesitatea de a formula o decizie motivată a judecătorului în cazul acceptării sau refuzării acestora).

În cadrul întrunirii a fost analizată și viziunea panoramică asupra standardelor europene relevante. De asemenea, un aport valoros a constituit informația oferită de experții invitați din Suedia, Croația și Olanda. Ei au prezentat participanților la conferință rapoartele pe țările lor și au discutat posibilele abordări regionale sau inițiative de cooperare pe viitor.

Tatiana Iurco, șef de cabinet a ministrului Justiției al Republicii Moldova și gazda evenimentului, a specificat că „acest program confirmă încă o dată necesitatea coordonării activităților statelor membre ale Parteneriatului Estic. Iar schimbul bunelor practici între țări oferă soluții și răspunsuri la multiple provocări pe parcursul dezvoltării cadrului legislativ”.

În contextul proiectului „Cadrul de cooperare programatică” cu privire la dialogul regional axat pe reforma judiciară din țările Parteneriatului Estic (PaE), s-au reunit reprezentanți din autoritățile judiciare, ministerele de justiție și asociațiile avocaților din statele PaE.

La prima reuniune, ce a avut loc la Strasbourg, pe 11 septembrie 2015, au fost selectate cele mai stringente subiecte, ce urmează să fie examinate în vederea identificării celor mai bune experiențe și elaborarea recomandărilor pentru consolidarea proceselor naționale de reformă.

Amintim că, primele două întruniri ale grupurilor de lucru au avut la Tbilisi, Georgia (decembrie 2015) și în Lvov, Ucraina (aprilie 2016).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus