Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.06.2016

În Republica Moldova ar putea fi creată o Agenție Națională pentru Locuințe

În Republica Moldova ar putea fi creată o Agenție Națională pentru Locuințe (ANL) ce va avea drept obiectiv elaborarea și realizarea programelor de finanțare a construcției locuințelor accesibile, inclusiv cu fonduri asigurate de la bugetul statului. O inițiativă, în acest sens, propun reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor după efectuarea unei vizite de studiu în România.

”Ca și în țara noastră,  în România, locuințele sociale sunt destinate unor categorii de persoane defavorizate cărora nivelul de existență nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea uneia în condițiile actuale de pe piață. De asemenea, autoritățile publice locale sunt cele care repartizează locuințele, iar prioritate au tinerii specialiști, persoanele cu nevoi speciale, etc. Locuințele sunt oferite în chirie, ce nu depășește 10% din venitul net lunar pe familie, iar după un an chiriașii au posibilitatea să procure locuința la un cost standard stabilit prin acte normative. În Republica Moldova locuințele sociale se oferă în locațiune și nu se vînd”, a menționat Olga Serbinos, șefa Direcției locuințe a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Totodată, Olga Serbinos a precizat că experiența românească prezintă mai multe programe destinate tinerilor cu vîrste cuprinse între 18-35 ani care nu dețin în proprietate sau în chirie o locuință în localitatea în care activează și sunt realizate prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Iunona Lungul, managerul Unității de Implementare a fazei II a Proiectului de construcţie a locuinţelor pentru păturile social vulnerabile din Republica Moldova, a subliniat că în România există și un program special de finanțare a construcției de locuințe ce oferă cetățenilor posibilitatea de a achiziționa locuințe accesibile prin credit ipotecar.

”Vom propune examinarea posibilității creării unui program asemănător cu privire la construcția locuințelor accesibile pentru tineri, prin credite ipotecare. Experiența românească prezintă astfel de proiecte în  București, Câmpina, Piatra Neamț, Ploiești și Târgoviște”, a accentuat Iunona Lungul.

Amintim, reprezentanții MDRC au efectuat, în perioada 21-23 iunie 2016, o vizită de studiu în România. Scopul a fost de a studia experiența României în realizarea programelor de construcție a locuințelor sociale și de a realiza un schimb de bune practici, în acest sens.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus