Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.06.2016

Republica Moldova a prezentat la OMC instrumentul de ratificare a Acordului privind achiziţiile publice

Republica Moldova a prezentat la OMC instrumentul de ratificare a Acordului privind achiziţiile publice

Republica Moldova a devenit membră cu drepturi depline la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) privind achiziţiile publice. Instrumentul de ratificare a documentului a fost prezentat la 22 iunie curent, la sediul OMC de către Delegaţia Guvernului Republicii Moldova în cadrul unei ceremonii speciale cu participarea reprezentanţilor celor 164 de state membre.

Prezent la eveniment, Directorul General adjunct al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, David Shark, a apreciat înalt angajamentele asumate de către Republica Moldova, menționând că Acordul va facilita integrarea economiei naţionale în sistemul mondial de comerţ şi și va contribui la ajustarea politicilor comerciale naționale la parametrii piețelor internaţionale de desfacere.
 
Potrivit Viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, Ministru al Economiei, impactul aderării Republicii Moldova la Acordul Organizației Mondiale a Comerțului privind achiziţiile publice va avea efecte sporite asupra asigurării unui climat investiţional transparent şi eficient pentru ţara noastră. „Noua Strategie de achiziţii publice pe care a iniţiat-o Guvernul Republicii Moldova va facilita atât procedurile administrative de depunere  a dosarelor on line, cât şi va combate corupţia şi birocraţia în procesul de organizare a licitaţiilor la nivel naţional” a declarat Ministrul Calmîc. 
 
Reprezentantul Republicii Moldova la OMC, Ambasadorul ţării noastre în Confederația Elveţiana, Tudor Ulianovschi, a mulţumit partenerilor de dezvoltare BERD, GIZ și UE pentru susţinerea acordată pe parcursul procesului de aderare, subliniind că acest nou angajament în sistemul mondial de comerţ va crea premizele necesare eficientizării managementului resurselor publice, va spori accesul agenților economici autohtoni pe piețele externe de achiziții publice prin participarea la licitaţiile internaţionale, precum şi prin dezvoltarea unui nou sistem on line de achiziţii publice conform standardelor mondiale.

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul ceremoniei desfăşurate la OMC, Misiunea Republicii Moldova la Geneva a promovat produsele vinicole autohtone, tradiţiile, portul şi valorile naționale printr-un recital cultural-artistic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus