Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2016

Octavian Calmîc a discutat cu Ambasadorul Chinei despre intensificarea relațiilor comercial-economice dintre două state

Octavian Calmîc a discutat cu Ambasadorul Chinei despre intensificarea relațiilor comercial-economice dintre două state

Dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză, procesul de realizare a trei proiecte finanțate  din grantul nerambursabil de 60 milioane de yuani (peste 2,6 milioane de euro) oferit de Guvernul de la Beijing, precum și alte aspecte ale cooperării bilaterale, au fost discutate de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu Ambasadorul Chinei în țara noastră, Zhong Yinghong.
 
În cadrul discuțiilor,  Octavian Calmîc și Zhong Yinghong au convenit asupra formării unei grupe de experți, care va dirija cu procesul de perfectare a documentației tehnice privind realizarea proiectelor de modernizare a sistemelor de control vamal, a sistemului informațional al ministerului Afacerilor Interne, precum și de construcție a unui Parc Fotovoltaic, implementate în contextul oferirii de către Guvernul Chinei a asistenței tehnice țării noastre. În opinia ministrului Economiei, acest grup va monitoriza, impulsiona și simplifica procedurile de realizare a angajamentelor asumate de părți și va permite realizarea celor trei proiecte până la finele anului curent.
 
”Guvernul Republicii Moldova este interesat în realizarea acestor trei proiecte, deoarece ele contribuie la implementarea angajamentelor asumate de autoritățile centrale în procesul de modernizare și reformare a diferitor domenii social-economice din țară. Mai mult, aceste proiecte vor constitui un semnal bun pentru inițierea unor proiecte investiționale în țara noastră, cu atragerea companiilor din China” , a menționat Octavian Calmîc.
 
La rândul său, Zhong Yinghong a accentuat că autoritățile chineze acordă o atenție sporită dezvoltării relațiilor bilaterale cu Republica Moldova și optează pentru extinderea acestora pe diferite domenii, în special comerț, transporturi, infrastructură, etc.
 
În context, interlocutorii au convenit ca toate aceste subiecte, precum și cel ce vizează inițierea discuțiilor privind semnarea unui acord bilateral de comerț liber dintre două state, să fie incluse în agenda ședinței Comisiei moldo-chineze privind cooperarea economică, care urmează a fi organizată până la finele anului curent la Chișinău.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu republica Populară Chineză în anul 2015 a înregistrat suma de circa 375 milioane de dolari SUA, deținând o pondere de 6,2% în comerțul total al țării noastre. Comparativ cu anul 2014, anul trecut exportul Republicii Moldova în China a crescut cu 3,9 la sută.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus