Trimite e-mail | Printeaza
Social
21.06.2016

Corectitudinea evaluării pagubelor înregistrate după ploile abundente din 18 iunie va fi supravegheată de o Comisie specială

Corectitudinea evaluării pagubelor înregistrate după ploile abundente din 18 iunie va fi supravegheată de o Comisie specială

Eliminarea pagubelor înregistrate în urma ploilor abundente cu vânt puternic şi grindină din 18-19 iunie a.c., dar şi acordarea ajutorului necesar oamenilor care au avut de suferit, au fost discutate la şedinţa de astăzi a Comisiei pentru situaţii excepţionale, prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip. La şedinţă au mai participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi preşedinţii a 12 raioane afectate de condiţiile meteo nefaste.
 
Discuţiile purtate s-au referit la îmbunătăţirea modului în care acţionează autorităţile, inclusiv cele locale, în situaţiile excepţionale. În context, Premierul a cerut preşedinţilor de raioane şi primarilor să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi să intervină prompt în timpul situaţiilor de urgenţă. Totodată, Pavel Filip a solicitat să se ţină cont permanent de avertismentele Serviciului Hidrometeorologic de Stat şi să fie respectate procedurile de acţiune în asemenea situaţii.
 
„Este important modul cum reacţionăm la eliminarea consecinţelor, cum intervenim cu ajutoare după ce au avut loc calamităţile naturale, dar trebuie să vorbim şi despre măsurile de prevenţie. Trebuie să tragem concluziile necesare şi să fim pregătiţi pentru a face faţă la asemenea situaţii. Avertizările Serviciului Hidrometeorologic nu sunt doar pentru buletine de ştiri, dar şi pentru noi, administraţia, ca să luăm măsurile necesare. Elementar, dacă este vorba de ploi torenţiale, trebuie să curăţam gurile de canalizare şi canalele de evacuare a apei, efectuând aceste măsuri, pot fi prevenite multe dintre dezastre”, a menţionat Pavel Filip.
 
În acelaşi timp, Premierul a solicitat să fie efectuată, în regim de urgenţă, evaluarea prejudiciului cauzat de condiţiile meteo nefavorabile la nivel local, în special pagubele aduse locuinţelor sinistraţilor. Şeful Executivului a atenţionat autorităţile să prezinte informaţii sigure şi veridice. Pentru a urmări corectitudinea datelor prezentate de autorităţi a fost instituită Comisia pentru verificarea rezultatelor evaluării prejudiciilor cauzate de calamităţile naturale.
 
„Până în ziua de astăzi, trebuie să recunoaştem, nu avem toate informaţiile din teritoriu. Vin cu rugămintea ca, timp de 72 de ore să prezentaţi toate datele. Noi, autorităţile centrale avem nevoie de o informaţie corectă dar şi absolut reală, astfel încât să ştim unde putem interveni şi cu ce materiale”, a spus Prim-ministrul.
 
Conform datelor prezentate de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în seara zilei de 18 iunie, în unele localităţi, au căzut norme lunare de precipitaţii. În centrul şi nordul tării, din cauza grindinei şi vântului puternic, au fost afectate gospodăriile individuale, terenurile agricole şi casele de locuit. Cele mai afectate fiind localităţile din raioanele Ungheni, Şoldăneşti şi Floreşti, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus