Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.06.2016

Peste 70 de vinificatori au fost instruiţi cu privire la îmbultelierea sterilă „la rece” a vinurilor

Peste 70 de vinificatori au fost instruiţi cu privire la îmbultelierea sterilă „la rece” a vinurilor

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) continuă diseminarea bunelor practici care contribuie la dezvoltarea și modernizarea proceselor de producție în domeniul vitivinicol. Săptămâna trecută, în colaborare cu Combinatul de vinuri „Cricova” SA, a fost organizat seminarul Îmbutelierea sterilă „la rece” a produselor vitivinicole de calitate - proces important pentru păstrarea calităților vinului.

Îmbutelierea sterilă„la rece” presupune respectarea unui număr de puncte critice de control igienic la linia de îmbuteliere (proprietățile apei și ale aerului, sticla, dopul, comunicațiile, igiena spațiului și a personalului, produsul etc.), astfel păstrându-se calitatea vinului îmbuteliat. Acest proces este indicat în caietul de sarcini și este una dintre cerințele obligatorii pentru companiile care produc vinuri cu IGP/DOP.

Începând cu campania de recoltare 2015, producătorii din R. Moldova au produs pentru prima dată vinuri cu indicaţie geografică protejată. În acest scop, legislaţia naţională a fost armonizată cu cea din Uniunea Europeană, iar sistemul de IGP/DOP a fost inspirat din bunele practici ale ţărilor cu experienţă. Astfel, în anul 2015, a fost definitivat cadrul normativ pentru producerea vinului cu IGP/DOP, şi anume publicarea în MO a Reglementării tehnice „Organizarea pieţii vitivinicole” aprobată prin HG 356 din 11.06.2015, precum şi a Regulamentului privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale produselor vitivinicole prin analiză senzorială, aprobată prin HG 810 din 29 octombrie 2015.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus