Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.06.2016

Tarifele la energia electrică vor fi revizuite de către regulator pentru a reflecta costurile reale

Tarifele la energia electrică vor fi revizuite de către regulator pentru a reflecta costurile reale

Tarifele la energia electrică vor fi revizuite de către regulator pentru a reflecta costurile reale. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) salută noul aranjament semnat între Guvernul Republicii Moldova și cel mai mare distribuitor privat de energie electrică din țară, subsidiară locală a grupului energetic spaniol Gas Natural Fenosa.

Aranjamentul recunoaște deficitul tarifar pentru energia electrică acumulat până în 2015, din cauza deprecierii monedei naționale și stabilește o perioadă de recuperare începând cu 1 ianuarie 2017 până la 31 decembrie 2020.

Dimitri Gvindadze, șeful  Biroului BERD la Chișinău, a declarat: "Sunt mulțumit de progresul înregistrat în negocierile între Guvern și unul dintre cei mai mari investitori străini din țară. Punerea în aplicare a acestui aranjament semnalează efortul de a îmbunătăți mediul de afaceri din Moldova".

Gas Natural Fenosa activează în Moldova din anul 2000 și furnizează energie electrică la peste 860.000 de consumatori, în centrul și sudul țării, inclusiv Chișinău.

BERD a fost acționar al subsidiarei Gas Natural Fenosa din Moldova, cunoscută anterior ca RED Union Fenosa, între anii 2000 și 2011. Până în prezent a sprijinit compania cu împrumuturi și prin participare cu capital în valoare totală de 42 de milioane dolari SUA. Banca rămâne a fi creditorul companiei.

BERD investește în sectorul energetic al Moldovei pentru a ajuta la sporirea securității energetice a țării.

În afară de sprijinul acordat subsidiarei Gas Natural Fenosa, Banca a oferit un împrumut 20 milioane de dolari SUA întreprinderii Moldelectrica în anul 2012 pentru reabilitarea infrastructurii și sporirea eficienței și fiabilității rețelelor de transport. De asemenea BERD este dispusă să sprijine finanțarea proiectelor importante de infrastructură transfrontalieră pentru construcția gazoductului și a liniei de interconexiune de înaltă tensiune. Banca lucrează cu autoritățile și organele de reglementare pentru a promova reforme în sectorul energetic.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova cu peste 1,1 miliarde de euro investiții cumulate în 114 proiecte în sectorul agricol, energetic, financiar, de infrastructură și de producție.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus