Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.06.2016

IDIS Viitorul: "Moldova are nevoie de un sistem de achiziții modern și cu șanse egale pentru business"

IDIS Viitorul:

Sistemul național de achiziții publice din Republica Moldova se confruntă cu un grad de transparență şi competitivitate reduse. De asemenea, este vorba și de nivelul scăzut de conformitate a cadrului legal şi a celui instituțional. Achiziţiile publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă şi abuz. În același timp, eventualele pierderi din achiziţiile publice afectează dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor publice, concomitent duc şi la deteriorarea mediului de afaceri şi la afectarea calităţii vieţii cetăţenilor. Acestea sunt principalele constatări ale raportului privind achizițiile publice din Republica Moldova prezentat astăzi de experți IDIS Viitorul.

Potrivit lui Viorel Chivriga, șeful Departamentului Economic al IDIS, călcîiul lui Ahile al sistemului de achiziiții publice din Republica Moldova este mixul factorilor, care macină întreaga economie. Este vorba de  corupție, practicile anticoncurențiale, transparența redusă și imixtiunea politicului. Pe termen scurt, Guvernul trebuie să înlăture aceste elemente, care nu permit modernizarea sistemului de achiziții. În același timp, Guvernul trebuie să armonizeze legislația națională cu prevederile Noului pachet legislativ de modernizare a normelor europene în materie de achiziții publice.

Diana Enachi, expertă IDIS Viitorul a precizat că noua lege privind achizițiile publice prevede un acces mai larg la informațiile privind contractele de achiziție, un rol mai activ al societății civile în monitorizarea achizițiilor publice. Legea are și o nouă abordare privind contractele, raport calitate-preț. ‚”O lege este bună în măsura în care este înțeleasă și aplicată de către toți subiecții implicați și nu lasă loc de interpretări”, a menționat Enachi.

În mai 2015 a fost aprobată o nouă lege a achizițiilor publice. Noile prevederi legislative în domeniu aduc mai multă transparență, un acces mai larg la informațiile privind contractele de achiziție, orientate spre principiile de reglementare a relațiilor privind achizițiile publice şi urmărirea celui mai bun raport calitate-preț (”value for money”), un rol mai activ al societății civile prin participarea reprezentanților acesteia în calitate de membri ai grupului de lucru şi un nou sistem de soluționare a contestațiilor. Pentru soluționarea problemelor achizițiilor publice, autorii raportului vin cu recomandări. Printre cele mai importante sunt: orientarea spre achiziții publice durabile, limitarea modificărilor contractelor după atribuirea acestora, creșterea capacităților persoanelor implicate în sistemul de achiziții publice, îmbunătățirea funcțiilor de control, introducerea unei definiții noi, mai extinse, pentru conflictul de interese, revizuirea prevederilor ce se referă la sub-contractare, aplicarea pe larg a licitațiilor electronice și elaborarea unei strategii naționale în domeniul achizițiilor.

Valoarea contractelor de achiziţii publice înregistrate de Agenția Achiziții Publice în anul 2014 a însumat 11,5 miliarde de lei, ce constituie circa 10,3% din Produsul Intern Brut (111,7 miliarde de lei). Pentru comparație, în Uniunea Europeană, în fiecare an, peste 250 000 de autorităţi publice din UE cheltuiesc aproximativ 14% din PIB pentru a achiziţiona servicii, lucrări sau bunuri.

Elaborarea și prezentarea raportului a avut loc în cadrul unui proiect susținut de Fundația Est Europeană, întitulat ”Evaluare de politici și monitorizare de rezultate în scopul apropierii efective a Republicii Moldova de standarde europene democratice”, realizat în comun de către IDIS Viitorul, CALM și Promo-LEX, din resursele acordate de Guvernul Suediei și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus