Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.06.2016

Viceministrul de externe Lilian Darii a participat la reuniunea ministerială a Iniţiativei Central Europene

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii a participat astăzi, la Banja Luka, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), organizată de Bosnia şi Herţegovina, în calitate de preţedinte în exerciţiu al ICE.

Discuţiile din cadrul reuniunii s-au axat pe aspecte ale crizei migraţionale, participanţii efectuând un schimb de opinii privind experienţa si bunele practici în asigurarea drepturilor fundamentale ale omului in contextul luptei cu terorismul. De asemenea, oficialii au discutat despre căile de aprofundare a cooperării regionale in domeniul dezvoltării durabile prin stimularea unor legături mai eficiente între comunităţile oamenilor de afaceri si o mai strânsă conectivitate, în particular în domeniul transportului şi sectorului energetic. Rolul ICE in procesul de integrare europeană,  a fost, de asemenea, dezbătut, oficialii subliniind necesitatea promovării unei interacţiuni mai eficiente între statele membre ale UE şi ţările membre ale ICE care promovează o politică activă de integrare europeană. În final, a fost discutat proiectul Planului de Acţiuni al ICE 2017-2020, au fost aprobate bugetul Fondului de Cooperare al ICE şi decizia privind preluarea Preşedinţiei ICE pentru anul 2017 de către Belarus, precum şi o Declaraţie comună în care au fost reflectate concluziile reuniunii ministeriale.

În intervenţia sa, oficialul moldovean a prezentat priorităţile Republicii Moldova în cadrul ICE şi în dialogul cu Uniunea Europeană, menţionând importanţa procesului de cooperare în arealul central european drept o valoare adăugată în promovarea agendei de integrare europeană.

Potrivit MAEIE, în marja reuniunii, viceministrul Lilian Darii a efectuat un schimb de opinii privind relaţiile bilaterale şi situaţia regională cu ministrul afacerilor externe al Republicii Belarus Vladimir Makei şi secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României Alexandru Victor Micula.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus