Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.06.2016

Pavel Filip: Au fost majorate amenzile în doar două cazuri - pentru condusul automobilului în stare de ebrietate și pentru achitarea salariilor „în plic”

În debutul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, Premierul Pavel Filip a făcut referinţă la decizia de săptămâna trecută a Executivului de a susţine propunerea ce prevede creșterea mărimii unității convenționale la calcularea amenzilor stipulate în Codul contravenţional şi cel penal.
 
Pavel Filip a explicat necesitatea de a reveni la subiectul dat prin faptul că unii încearcă sa speculeze în mod populist acest subiect, manipulând opinia publică și denaturând total sensul acestei iniţiative, menţionând că aceasta inițiativă a trecut prin toate procedurile de consultare şi urmează să mai treacă printr-o altă rundă de consultări în Parlament, unde, dacă va fi cazul, se vor face ajustări.
 
„Subiectul în sine consider că e unul foarte important și nu trebuie exploatat prin populisme penibile. Amenzile nu trebuie prezentate ca niște taxe sau impozite, așa cum au încercat unii să o facă. Amenzile sunt pentru cei care încalcă regulile și vor fi plătite doar de cei care încalcă legea! Dacă la noi sunt partide care încurajează încălcarea legii, să iasă deschis să o spună și să nu se mai ascundă după manipulări ieftine. Au fost majorate amenzile în doar două cazuri: pentru condusul autovehiculului în stare de ebrietate, care astăzi ucide oameni și pentru achitarea salariilor „în plic”. În rest, unitatea convențională a fost ajustată la nivelul de inflație și nu s-a majorat, dar s-a redus. Dacă în 2003 aceasta constituia 2,2% din salariul mediu pe economie, după modificările efectuate, unitatea respectivă este de 1% din salariul mediu pe economie”, a declarat Prim-ministrul.
 
Pavel Filip a reconfirmat determinarea Guvernului de a realiza obiectivul ce prevede mai multă siguranță pe străzi, de a-i responsabiliza mai mult pe cei care sunt tentaţi sa încalce legea, dar și de a lupta cu fenomenul corupției în rândul celor care aplică amenzile respective, în scopul combaterii ilegalităţilor, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus