Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-06-13/tariceanu-fac-un-apel-la-guvern-sa-urgenteze-acordarea-imprumutului-financiar-republicii-moldova-44299.html
Data: Jun 13, 2016 (21:57)

Tăriceanu: Fac un apel la Guvern să urgenteze acordarea împrumutului financiar Republicii Moldova

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut un apel luni către premierul Dacian Cioloș să urgenteze acordarea împrumutului către Republica Moldova, pentru ca aceasta să depășească dificultățile în parcursul său proeuropean.

"Vreau pe această cale să fac un apel, cu toată considerația, la Guvenul României, la prim-ministru, pentru a urgenta acordarea împrumutului pe care Parlamentul l-a hotărât și care mi se pare extrem de necesar, de util, pentru ca Republica Moldova să depășească dificultățile pe care le are și, mai ales, să nu dăm posibilitatea celor care sunt adversarii apropierii de UE și sunt favorabili Rusiei să câștige teren. Este o bătălie politică pe care dacă nu o înțelegem și vom amâna din considerente tehnice această acordare a împrumutului o să ne pară rău mai târziu, când o să vedem că Moldova o ia pe un drum care este cu totul și cu totul divergent față de ceea ce și-a propus și ne-am dorit și noi, adică apropierea de UE", a afirmat Tăriceanu, după ședința Biroului permanent al Senatului.

El a precizat că în cursul dimineții de luni s-a întâlnit cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, la întrevedere participând mai mulți senatori.

"Cu acest prilej, am evocat bunele relații pe care le avem și sprijnul pe care România continuă să-l acorde Moldovei pe drumul aspirațiilor europene. (...) Există o așteptare firească din partea Moldovei ca sprijinul financiar decis de Guvernul Ponta să le fie totuși acordat. Din punctul meu de vedere este inutil după ce pacientul a murit să-i mai faci respirație artificială. Noi, prin Parlament, am acordat ajutorul pe care Guvernul anterior l-a decis. Au existat ulterior o serie de condiționalități pe care noi nu le-am stabilit, dar pe care Guvernul Cioloș le-a stabilit. Guvernul moldovean este în momentul de față în situația în care primește misiunea FMI după ce a îndeplinit o serie de reforme la care s-a angajat și totuși acest ajutor nu a fost dat Moldovei. Republica Moldova trece printr-o perioadă de dificultăți majore și, așa cum au observat și alți lideri politici, în loc ca România să joace în continuare un rol cât mai activ și să se vadă că este aproape și că este un susținător concret al eforturilor pe care Republica Moldova le face și să le dăm un ajutor în acest sens, observ o anumită delăsare la nivelul celor mai importante instituții din România. Nu mă refer la Parlament, mă refer la Guvern care parcă amână acordarea acestui ajutor până când nu o să mai fie nevoie de el în partea moldovenească", a adăugat Tăriceanu. Agerpres