Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.06.2016

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu premierul ceh, Bohuslav Sobotka

Președintele Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu premierul ceh, Bohuslav Sobotka

Președintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti l-a primit astăzi, 10 iunie a.c., la Reședința de Stat, pe prim-ministrul Republicii Cehe, domnul Bohuslav Sobotka.

Șeful statului a salutat vizita premierului Sobotka și a mulțumit Republicii Cehe pentru sprijinul constant acordat țării noastre în efortul de implementare a agendei europene.

Premierul Cehei a exprimat disponibilitatea țării sale de a împărtăși din experiența cehă în materie de integrare europeană.
„Trei țări din cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia și Ucraina) au o relație specială cu Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău trebuie să continue reformele și să ofere un cadru legislativ funcțional pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

De asemenea, șeful cabinetului de miniștri de la Praga a remarcat importanța semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internațional, care ar constitui un semnal pozitiv pentru investitorii străini și ar crea premize pentru progresul economic al țării.
La întrevedere,  cei doi oficiali au abordat relațiile economice moldo-cehe, menționând despre necesitatea dinamizării schimburilor comerciale între cele două state.

Prezent la întrevedere, domnul Jan Mládek, ministrul ceh al Industriei și Comerțului a constatat că Republica Cehă este principalul importator de vinuri moldovenești din Europa.

Un subiect aparte al dialogului l-a constituit problematica transnistreană.

Președintele Nicole Timofti a vorbit despre interesul Federației Ruse de a-și menține influența în această zonă, ca fiind un impediment serios în calea apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

”Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului, înainte de criza din Ucraina, spre a-și consolida puterea de influență geopolitică la hotarele cu statele membre ale Uniunii Europene și Alianței Nord-Atlantice. Și în cadrul recentelor negocieri în formatul 5+2, Federația Rusă continuă să sprijine autoritățile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul și sudul țării”, a opinat președintele.

În același context, șeful statului a subliniat și impactul fluxului de informații propagandistice, girate de posturile de televiziune ruse, numeroase în spațiul mediatic autohton.

Referindu-se la sancțiunile impuse de Comunitatea Europeană și Statele Unite Federației Ruse, liderul de la Chișinău a declarat că acestea sunt adecvate situației.

Premierul ceh este însoțit de un grup de oameni de afaceri care vor promova „diplomația economică” între Republica Moldova și Republica Cehă, anunță un comunicat al Administrației prezidențiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus