Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
09.06.2016

Investigațiile criminalistice vor deveni mai rapide şi mai eficiente datorită sprijinului Guvernului SUA

Investigațiile criminalistice vor deveni mai rapide şi mai eficiente datorită sprijinului Guvernului SUA

Centrul tehnico-criminalistic şi expertiză judiciară al Inspectoratului General al Poliției (IGP) a primit opt laboratoare mobile dotate cu echipament modern de investigație. Laboratoarele mobile au fost procurate cu sprijinul Guvernului SUA, în cadrul proiectului ”Suport pentru reforma poliției în Moldova”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
 
Donația include trei laboratoare mobile cu truse criminalistice și alte instrumente pentru cercetarea la fața locului , inclusiv pentru identificarea și prelevarea probelor de la locul comiterii infracțiunii. Autospecialele vor fi utilizate de Centrul tehnico-criminalistic și expertiză judiciară din Chișinău și subdiviziunile regionale ale acestuia din Bălți și Cahul pentru investigarea infracţiunilor grave sau de rezonanţă.
 
Alte cinci automobile destinate investigării infracțiunilor de gravitate medie au fost oferite inspectoratelor de poliție din mun. Chișinău (sectorul Rîșcani) și mun. Bălți, inspectoratelor raionale de poliție din Drochia, Hîncești și Orhei.
 
„Deja de aproape trei ani poliția din Republica Moldova se află într-un proces continuu de reformare și modernizare a capacităților sale profesionale. Cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, astăzi beneficiem de echipament modern și inovativ care ne va permite să fim mai rapizi și exacți în determinarea tuturor circumstanțelor infracțiunilor grave, prin prelevarea diferitelor probe de la locul comiterii crimei și descoperirea ulterioară a acestora. Este un pas important în consolidarea capacităților de investigare ale poliției și alinierea la standardele internaționale”, a afirmat Alexandru Jizdan, Ministrul Afacerilor Interne.
 
Experții criminalişti au făcut o demonstraţie publică a noilor capacități tehnice de identificare şi prelevare a probelor și a urmelor de la locul săvârșirii infracțiunii, cum ar fi: urme biologice, digitale, de transport, ADN, de încălțăminte și altele.
 
„Ambasada susține activ Centrul criminalistic începând cu anul 2006, în ultimii doi ani asistența are un caracter și mai focusat. Ajutăm poliția și procurorii să treacă de la o justiție penală bazată pe mărturii la cea determinată de analiza științifică a probelor. Prin urmare, Guvernul SUA a sponsorizat acest proiect pentru a ajuta subdiviziunile criminalistice din Moldova să-și dezvolte capacitățile și pentru a le pregăti pentru o eventuală acreditare conform standardelor internaționale. Noi suntem convinși că echipamentul pe care îl avem astăzi în față, la fel ca și cursurile de pregătire oferite vor spori eficiența Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare îmbunătățind, în așa mod, actul justiției în Moldova”, a declarat James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău.
 
Criminaliștii au primit și un sistem portativ de prelucrare cu vapori de cianoacrilat a urmelor și amprentelor. Astfel, obiectele mari vor putea fi investigate la locul comiterii infracțiunii, fără a fi dezasamblate şi transportate în laborator.
 
„Buna guvernare, statul de drept, pacea și securitatea se află în centrul noii Agende 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care a intrat în vigoare în urmă cu doar câteva luni, în luna ianuarie a acestui an. Rolul poliției în realizarea acestei agende este esențial și indispensabil. Poliţia ar trebui să corespundă așteptărilor și aspirațiilor cetățenilor și comunităților și, în calitatea sa de instituţie publică, să fie responsabilă în faţa contribuabililor pentru protejarea drepturilor lor și reacţionarea promptă atunci când sunt comise infracţiuni", a afirmat coordonatoarea rezidentă ONU şi reprezentanta permanentă PNUD, Dafina Gercheva.
 
Cu suportul Guvernului SUA, au fost renovate și dotate cu echipament modern două săli ale Centrului tehnico-criminalistic și expertiză judiciară al IGP, unde vor fi organizate conferințe, instruiri și alte evenimente pentru angajații din domeniu. În cadrul aceluiași proiect, Centrul criminalistic a mai primit echipament și unelte speciale pentru geniști. 
 
Valoarea totală a donaţiei oferite de Guvernul SUA depășește 720.000 dolari SUA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus