Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.06.2016

Executivul majorează unitățile de amendă în sfera contravențională și penală

Executivul majorează unitățile de amendă în sfera contravențională și penală

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind modificarea legislaţiei în vigoare, prin care majorează unitățile de amendă în sfera contravențională și penală. Documentul prevede, între altele, majorarea până la 500 de unități a amenzii pentru consumul de alcool la volan. Astfel, amenda maximă pentru această încălcare va ajunge la aproximativ 25 de mii de lei. ”Ne-am propus să luptăm cu cei care ies în stare de ebrietate la volan și pun în pericol viețile oamenilor”, a punctat Premierul Pavel Filip.
 
De asemenea, în scopul combaterii fenomenului „plății salariului în plic”, amendamentele propuse de Guvern stabilesc amenzi până la 75 de mii de lei, pentru persoanele juridice care vor comite această încălcare.
 
„Cred că în astfel de cazuri statul trebuie să fie foarte ferm. Încurajăm dezvoltarea agenților economici prin îmbunătățirea mediului de afaceri, dar solicităm ca salariile să fie plătite în mod legal și să fie achitate toate contribuțiile sociale”, a spus Prim-ministrul.
 
O modificare esenţială ţine de mărimea unităţii convenţionale care stă la baza calculării amenzilor. Ţinând cont de faptul că mărimea unităţii convenţionale a fost stabilită încă în anul 2002 în valoare de 20 lei şi a rămas neschimbată până în prezent, aceasta duce la aplicarea unor amenzi în cuantum disproporţionat în raport cu gravitatea infracţiunii săvârşite. Respectiv, modificările prevăd majorarea unităţii convenţionale până la 1% din salariul mediu lunar pe economie prognozat de Guvern pentru anul în care s-a săvârşit fapta, prin operarea schimbărilor corespunzătoare din Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul contravenţional. Astfel, în anul 2016 această unitate convenţională ar fi egală cu 50,5 lei.        
 
O altă măsură, prevăzută în documentul aprobat de Guvern, stabileşte recalificarea limitelor gradului minim al concentraţiei de alcool în sânge, care va fi de la 0,3 g/l la 0,5 g/l şi, respectiv, concentraţia de alcool în aerul expirat care va fi de la 0,15 mg/l pînă la 0,3 mg/l, dar şi reducerea pragului gradului avansat a concentraţiei de alcool care va fi de 0,5 g/l  în sânge şi de 0,3 mg/l în aerul expirat. Această prevedere, de asemenea, are scopul de a eficientiza procesul de eradicare a consumului de alcool, inclusiv la momentul conducerii autovehiculelor şi adoptării unui mod de viaţă sănătos.
 
Documentul urmează să fie examinat de Parlament, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus