Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.06.2016

Următoarea reuniune a şefilor de guvern din statele membre ale CSI va avea loc la 28 octombrie 2016, la Minsk, Belarus

Premierul Pavel Filip a participat, astăzi, la reuniunea şefilor de guvern din statele membre ale Comunităţii Statelor Independente, care a avut loc la Bişkek, Republica Kârgâză.
 
În discursul rostit la summit, Pavel Filip a afirmat că Republica Moldova şi-a propus drept priorităţi de cooperare în cadrul CSI aprofundarea relaţiilor comerciale şi economice, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, dezvoltarea colaborării în domeniile social, cultural şi umanitar. În acest sens, Republica Moldova va susţine eforturile comune ale statelor membre ale CSI, atât în ​​format bilateral, cât şi multilateral.
 
”Republica Moldova este interesată de consolidarea şi eficientizarea cooperării cu statele membre ale CSI prin intermediul unor noi mecanisme, care să răspundă ultimelor tendinţe de pe pieţele internaţionale. În acest sens, ţara noastră  oferă multiple oportunităţi partenerilor din CSI în baza Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Pentru a elimina costurile tarifare şi a le reduce pe cele de producţie, companiile din CSI, dar şi din UE, ar putea fi interesate să-şi transfere unităţile în Moldova, beneficiind dublu de regimul comercial liberalizat cu CSI şi cu UE”, a menţionat Pavel Filip. 
 
De asemenea, Premierul s-a referit la aplicarea Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI, care a fost semnat la 18 octombrie 2011, la Sankt-Petersburg. În opinia sa, prevederile acestuia nu sunt respectate, deoarece la efectuarea schimburilor comerciale ţările membre întâmpină în continuare numeroase bariere.
 
”În vederea dezvoltării cooperării la nivelul CSI, în special în domeniul economic, considerăm că este necesară aplicarea integrală a prevederilor Acordului de Liber Schimb. De asemenea, pledăm pentru o transformare calitativă a CSI, care ar putea genera optimizarea structurilor organizaţiei. Credem că interesul nostru comun este dezvoltarea unor politici economice eficiente, care ar stimula schimburile comerciale în arealul comunităţii şi ar elimina barierele existente”, a declarat Pavel Filip.
 
După reuniune, şefii delegaţiilor oficiale au participat la semnarea documentelor de cooperare în domeniile economic, umanitar, al asistenţei medicale, al formării profesionale în sectorul energetic. Premierul Pavel Filip a semnat 6 acorduri in acest sens.
 
În cadrul reuniunii șefii delegațiilor au fost primiți de președintele Republicii Kârgâze, Almazbek Atambaev, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus