Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.06.2016

Moldova şi Cehia îşi consolidează relaţiile bilaterale

Moldova şi Cehia îşi consolidează relaţiile bilaterale

Dinamizarea cooperării bilaterale, dezvoltarea proiectelor investiționale moldo-cehe, precum și organizarea vizitei oficiale a Prim-ministrului Cehiei, Bohuslav Sobotka, pe 9-10 iunie 2016 la Chișinău au fost principalele subiecte abordate, astăzi, de Premierul Pavel Filip și ambasadorul Republicii Cehe în RM, Zdeněk Krejci.
 
În cadrul discuțiilor, părţile au remarcat cresterea calității dialogului politico-diplomatic dintre Republica Moldova şi Cehia. În context, Pavel Filip a salutat organizarea vizitei la Chişinău a Prim-ministrului Cehiei, Bohuslav Sobotka, pe 9-10 iunie 2016, menţionând că această vizită, inclusiv organizarea Forumului oamenilor de afaceri, va contribui la consolidarea cooperării comercial-economice şi investiţionale.
 
”Guvernul este interesat de o prezenţă cât mai mare a investiţiilor cehe în economia Republicii Moldova și apreciem includerea țării noastre în lista statelor „de interes” pentru economia cehă în Strategia de promovare a exportului pentru perioada 2012-2020. De aceea, așteptăm investiții cehe în creștere. De asemenea, vreau să aduc mulțumiri Guvernului Cehiei pentru menţinerea Moldovei în topul statelor prioritare la acordarea asistenţei pentru dezvoltare”, a declarat Pavel Filip.
 
Totodata, Premierul a făcut o trecere în revistă a priorităților pe termen scurt, referindu-se la reformele derulate pentru stabilizarea sectorului financiar-bancar, îmbunătăţirea mediului de afaceri, semnarea unui memorandum cu FMI și reluarea finanțărilor externe.
 
Diplomatul ceh, la rândul său, a menționat că autoritățile de la Praga susțin Republica Moldova în implementarea agendei de asociere și sunt disponibile să ofere suportul necesar pentru realizarea angajamentelor asumate.
 
”Avem o bogată experiență în implementarea reformelor, pe diverse domenii și suntem gata să ne împărtășim experiența cu partea moldovenească”, a spus Zdeněk Krejci.
 
La final, Premierul a evocat determinarea pentru consolidarea relațiilor de cooperare cu Cehia, menționând că vizita Prim-ministrului ceh la Chișinău va  impulsiona acest proces, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus