Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-31/anre-a-publicat-pe-pagina-sa-web-pre-urile-plafon-de-comercializare-cu-amanuntul-a-carburan-ilor-44103.html
Data: May 31, 2016 (14:25)

ANRE a publicat pe pagina sa web prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanților

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat astăzi pe pagina sa web oficială următoarele prețuriplafon de comercializare cu amănuntul a carburanților: pentru benzină auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95–16.21lei/litrul, pentru motorină - 13.83 lei/litrulși pentru gazul lichefiat -  7.20 lei/litrul. Prețurile respective au fost stabilite de ANRE în conformitate prevederile noii Metodologii de formare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, în vigoare din 13 mai 2016. Prețurile afișate astăzi pe pagina electronică a ANRE vor fi valabile 14 zile calendaristice.

Conform Metodologiei sus – menționate, ANRE,la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00. În aceeași zi, fiecare operator de pe piața produselor petroliere va determina, reieșind din prețurile plafon stabilite de ANRE, prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor respective, le va publica pe pagina sa web și le va afișa pe panourile informative de la stațiile de alimentare. Prețurile stabilite de operatori vor intra în vigoare și se vor aplica pentru toți consumatorii, începând cu ziua de miercuri, ora 00.01 noaptea.  Operatorii nu au dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai  mari decât prețurile plafon stabilite de ANRE.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale:cotațiile medii Platts pentru benzină și cotațiile medii Argus pentru gazul lichefiat; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Prin hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE, aprobată în ședința sa publică de luni, 30 mai 2016, au fost stabilite următoarele valori ale marjelor comerciale specifice aferente comercializării cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat: pentru benzină și motorină - 3,16 lei/litrul și pentru gazul lichefiat - 2,99 lei/litrul.

ANRE atenționează operatorii de pe piața produselor petroliere asupra responsabilității acestora pentru respectarea noii proceduri de stabilire și aplicare a prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților, stabilită de Legea nr. 461-XV din 30.07.2001 privind piața produselor petroliere, modificată și completată prin Legea nr. 223 din 03.12.2015. În acest scop, ANRE va proceda la verificarea modului în care operatorii respectă procedura respectivă.

În același timp, ANRE solicită consumatorilor care se vor confrunta cu situații, când prețurile de  comercializare cu amănuntul a carburanților aplicate de unii operatori depășesc prețurile plafon stabilite de ANRE, să comunice aceste cazuri la linia verde a ANRE: +373 800 10 800, anunță Serviciul de presă al ANRE.