Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.05.2016

Vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au contracarat trei tentative de introducere în țară a mai multor loturi de marfă, estimate în total la aproximativ 2 milioane de lei

Primul caz a fost înregistrat în seara zilei de 27 mai a.c., în cadrul controlului vamal al bagajelor pasagerilor cursei Istanbul-Chișinău. Acționând în baza analizei de risc, inspectorii vamali au supus scanării 12 bagaje de cală, fiind depistate 1408 piese vestimentare, printre care și articole care aveau marcajele unor branduri renumite.

Articole vestimentare nedeclarate au fost depistate și în bagajul unui pasager al rutei Moscova-Chișinău. Cazul a avut loc la data de 28 mai, în jurul orei 00:40, în cadrul redirecționării unui bagaj de cală pe culoarul roșu de control. Controlul fizic al acestuia a relevat prezența a 150 de piese vestimentare fără acte de proveniență.

Aproximativ în același interval de timp, inspectorii vamali au mai depistat 567 de perechi de ochelari de vedere, 98 de perechi de ochelari de soare cu protecție UV, precum și un dispozitiv de control al vederii. Accesoriile aparțineau unui cetățean al SUA, care sosise în țară cu ruta București-Chișinău.

Conform procedurii, bunurile au fost reținute în vederea confiscării și transmise subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal, în vederea întreprinderii măsurilor legale ce se impun.

Potrivit estimărilor preliminare, valoarea integrală a bunurilor nedeclarate este de circa 2 milioane lei.
Tot în aceeași zi, angajații Serviciului echipe mobile ”Centru” și Direcției securitate internă au contracarat o tentativă de introducere în țară, prin eludarea controlului vamal, a unor loturi de tehnică de uz casnic, fără acte de însoțire, în valoare de peste 100 de mii de lei. Marfa era disimulată în garnitura de tren care circulă pe ruta Odessa-Chișinău și a fost descoperită, ca urmare a verificării unor informări operative privind activitatea de contrabandă desfășurată de către un cetățean al Republicii Moldova. Acesta riscă închisoare de la 3 la 10 ani, conform indicilor infracțiunii prevăzute de art. 248, alin. (5) lit. d), al Codului Penal al RM.

Alte patru tentative de încălcare a legislației vamale au fost relevate de către inspectorii posturilor vamale Sculeni și Cahul, care au reținut în weekend 20.460 de țigarete de diverse mărci, cu timbru de acciz al RM.  Produsele de tutungerie erau destinate comercializării pe piața neagră a Uniunii Europene, preconizându-se un profit consolidat de peste 4 mii de euro.

Țigările au fost reținute în vederea confiscării, iar persoanele implicate vor fi atrase la răspundere potrivit prevederilor art. 287 alin. 10) al Codului Contravențional al RM, urmând să achite amenzi  în cuantum de 12 mii lei, anunță un comunicat al Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus