Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.05.2016

Octavian Calmîc a avut o întrevedere cu Ambasadorul României, Marius Lazurca

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, cu ocazia încheierii mandatului de ambasador în țara noastră.

În cadrul dialogului, Octavian Calmîc și Marius Lazurca, au făcut un schimb de opinii privind stadiul actual al relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și România, specificând că acestea pe parcursul ultimilor ani fiind într-un trend de creștere, drept exemplu fiind trecerea României pe prima poziție în schimburile noastre comerciale externe atât pe exporturi, cât și pe importuri.

Referindu-se la perspectivele de dezvoltare a relațiilor comercial-economice dintre două state, interlocutorii au menționat că în pofida rezultatelor obținute, există potențial nevalorificat în impulsionarea acestora, inclusiv prin realizarea unor proiecte investiționale de anvergură atât în raport bilateral, cât și la nivel de UE, avându-se în vedere avantajele oferite de Acordul de Asociere și DCFTA semnat și implementat în Republica Moldova.

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc a apreciat înalt eforturile Ambasadorului Marius Lazurca la dezvoltarea relațiilor moldo-române pe toate dimensiunile, inclusiv prin realizarea unui șir de proiecte social-economice și culturale. În context, ministrul Economiei a menționat susținerea autorităților de la București a proiectelor de interconexiune energetică, în special pe segmentul Isaccea-Vulcănești-Chișinău, aflate la moment în proces de elaborare și aprobare a studiilor de fezabilitate, precum și de construcție a conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, care vine drept o continuitate a gazoductului Iași-Ungheni cu un volum de investiții de circa 26 milioane de euro. ”Ați adus o contribuție considerabilă nu doar la dezvoltarea raporturilor comercial-economice dintre țările noastre, dar și la inițierea unor proiecte foarte importante pentru Republica Moldova. Mă refer, în primul rând, la cele din sectorul energetic și sper că către sfârșitul anului 2018 vom vorbi despre conexiuni practice dintre două state”, a accentuat ministrul Economiei.

Octavian Calmîc a mai menționat că România este un partener strategic pentru Republica Moldova, demonstrând aceste calități în diferite situații. ”Creditul rambursabil de 150 milioane de euro oferit pentru stabilizarea macroeconomică și financiară a Republicii Moldova, 1170 tone de zahăr și 20 de mii de colete alimentare pentru persoanele aflate în dificultate, 16.300 tone de păcură, în valoare totală de 58 de milioane de lei, sunt doar unele din acțiunile de susținere a țării noastre de către autoritățile române realizate în ultima perioadă de timp”, a spus ministrul Economiei, specificând că o contribuție la realizarea lor a avut-o și Marius Lazurca.

Potrivit Serviciuuil de Comunicare și Relații Publice al Ministerului Economiei, diplomatul român și-a exprimat încrederea că relațiile moldo-române se vor dezvolta în continuare pe aceiași notă de deschidere, care a fost atestată pe parcursul ultimei perioade de timp. ”Au fost realizate multe lucruri frumoase, dar sunt convins că există încă potențial pentru a implementa încă multe proiecte bilaterale, care vor fi în beneficiul ambelor state”, a punctat Marius Lazurca.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus