Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.05.2016

Problematica dezvoltării regionale a fost discutată în cadrul întrevederii Prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanții comunității donatorilor care finanțează proiecte în acest domeniu

Problematica dezvoltării regionale a fost discutată în cadrul întrevederii Prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanții comunității donatorilor care finanțează proiecte în acest domeniu

Premierul a ţinut să mulţumească partenerilor europeni pentru suportul de durată în implementarea agendei de reforme și susținerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv prin proiecte de asistență pe domeniul dezvoltării regionale.
 
Totodată, Pavel Filip a accentuat importanța implementării agendei de asociere și a Foii de parcurs, precum și dorința de a dinamiza acest proces. Premierul s-a referit şi la actuala vizită a misiunii de experţi ai Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova și a amintit determinarea Guvernului de a semna un nou acord cu FMI și a restabili încrederea partenerilor de dezvoltare.
 
„Îmbunătățirea nivelului de trai și a calității vieții cetățenilor este o prioritate absolută, și în acest sens implementarea unor politici corecte și eficiente de dezvoltare a regiunilor este  crucială pentru prosperarea ţării”, a accentuat Pavel Filip.
 
Premierul a evidențiat, de asemenea, rolul administraţiei publice locale și al societății civile în promovarea politicilor de dezvoltare regională şi preocuparea Guvernului pentru asigurarea durabilității proiectelor de asistență externă. „Este necesar să consolidăm capacitățile de asimilare a fondurilor externe și să monitorizăm implementarea eficientă și transparentă a acestora, atât în cadrul programelor de suport pentru țară, cât și în cele regionale și de cooperare transfrontalieră”, a afirmat Premierul.
 
La rândul acestora, reprezentații ţărilor-donatoare au solicitat ca în procesul elaborării reformei administrației publice centrale să fie luat în consideraţie prioritar şi sectorul dezvoltării regionale. Astfel să poată fi asigurată o dezvoltare echilibrată a regiunilor printr-o selectare riguroasă, în mod transparent şi competitiv, a proiectelor direcționate în regiuni. De asemenea, partenerii europeni au vorbit despre necesitatea aplicării unui mecanism de control strict privind modul de folosire a banilor publici, consolidarea capacităților de funcționare a Agenţiilor de Dezvoltare Regională şi Consiliilor Regionale de Dezvoltare.
 
Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit rolul societății civile și al mass-media în monitorizarea procesului de implementare al proiectelor. În opinia reprezentanţilor comunităţii donatorilor, este foarte important ca societatea să conştientizeze că proiectele de dezvoltare regională, finanţate din exterior, aparţin comunităţilor, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus