Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-25/pre-edintele-parlamentului-andrian-candu-a-avut-o-intrevedere-cu-misiunea-de-exper-i-ai-fmi-44046.html
Data: May 25, 2016 (22:04)

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu misiunea de experți ai FMI

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut astăzi o întrevedere cu echipa Fondului Monetar Internațional, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care se află într-o scurtă vizită de lucru la Chișinău, în perioada 23-27 mai 2016.

Principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor au vizat asigurarea suportului legislativ pentru buna funcționare a Băncii Naționale a Moldovei, inclusiv instrumentele și pârghiile necesare de intervenție în supravegherea sectorului bancar. Alte subiecte discutate s-au referit la modificările legislative cu privire la modalitatea de contestare a acțiunilor și deciziilor BNM în instanțele de judecată și importanța unei abordări holistice în asigurarea stabilității financiar-bancare a țării.

Andrian Candu și Ivanna Vladkova-Hollar au discutat, de asemenea, acțiunile întreprinse de autorități, inclusiv despre proiectele de lege ce urmează a fi aprobate până la finele sesiunii curente și care țin de strategia de asanare a sistemului financiar-bancar, inclusiv de domeniile justiției și luptei anticorupție, energetic.

Președintele Parlamentului a mulțumit misiunii de lucru a FMI pentru expertiza tehnică oferită autorităților în sensul consolidării capacităților și perfecționării instrumentelor Băncii Naționale a Moldovei, care reprezintă un element-cheie în restabilirea încrederii în sectorul financiar-bancar național.

Totodată, Andrian Candu a dat asigurări că eforturile Parlamentului și Guvernului rămân a fi concentrate în continuare pe semnarea unui nou program cu FMI, precum și implementarea agendei de reforme asumate față de cetățeni și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

„Avem determinarea fermă să continuăm implementarea reformelor, iar cooperarea cu Fondul Monetar este foarte importantă pentru asigurarea unei dezvoltări macroeconomice durabile și stabilității financiare a țării noastre. Scrutinul prezidențial, care va avea loc în toamna acestui an în Republica Moldova, este un exercițiu important pentru țară, dar nu va afecta agenda Parlamentului și Guvernului, care vor continua să muncească la realizarea angajamentelor asumate în Foia de parcurs pentru anul curent”, a declarat Președintele Parlamentului.

La rândul său, Ivanna Vladkova-Hollar a subliniat importanța perfecționării cadrului legal național pentru soluționarea unor deficiențe care vizează excluderea oricăror ingerințe în executarea deciziilor privind supravegherea și reglementarea băncilor, asigurarea transparenței acționarilor finali, stabilirea unor mecanisme de gestionare a riscurilor de către băncile comerciale. Totodată, oficialul FMI a reiterat disponibilitatea pentru continuarea dialogului cu autoritățile din țara noastră, inclusiv privind oferirea expertizei tehnice, în direcția susținerii creșterii economice și stabilității financiare a Republicii Moldova, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.