Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-25/militari-banuitzi-de-sustragerea-shi-comercializarea-ilegala-a-armelor-shi-munitziilor-deconspiratzi-44028.html
Data: May 25, 2016 (12:02)

Militari bănuiţi de sustragerea şi comercializarea ilegală a armelor şi muniţiilor, deconspiraţi de către SIS

Ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura Generală au realizat un complex de acţiuni speciale de investigaţii, urmare a cărora au deconspirat mai mulţi militari ai Armatei Naţionale, bănuiţi de sustragerea din cadrul unităţilor militare şi comercializarea substanţelor explozive, muniţiilor, precum şi a altor obiecte de iniţiere a exploziilor.

La 24 mai, în cadrul percheziţiilor efectuate la domiciliul bănuiţilor şi la  locurile de muncă ale acestora, aflate în localităţile Bălţi şi Străşeni, au fost depistate şi ridicate: 1,6 kilograme de trotil; 126 cartuşe de luptă de calibrul 7,62; 88 capse detonante de model „UZRGM”; 3 focoase de model „M-12”, destinate pentru iniţierea bombei de calibru 120 mm;  94,8 metri de fitil detonant; un calup (o bucată) de amonit cu masa de 328 grame (amestec de trinitrotoluen şi nitrat de amoniu), precum şi 36 grame de trinitrotoluen - substanţă explozivă brizantă de putere medie.

La moment, pe numele bănuiţilor a fost iniţiată urmărirea penală în baza prevederilor art. 290 Cod Penal al Republicii Moldova, pe faptul „purtării, păstrării, fabricării, reparării sau comercializării ilegale a armelor şi muniţiilor, sustragerii lor”. Dacă vinovăţia acestora va fi demonstrată, ei riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 până la 7 ani.