Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.05.2016

Problema activității în bază de patentă a fost examinată la ministerul Economiei

Problema activității în bază de patentă a fost examinată la ministerul Economiei

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a convocat astăzi o ședință cu factori de decizie de la ministerele Finanțelor, Afacerilor Interne, Serviciul Vamal, Inspecția Financiară, Inspectoratul Fiscal principal de Stat, Primăria municipiului Chișinău și alte instituții, în cadrul căreia s-a discutat problema activității de întreprinzător în bază de patentă.
 
În cadrul ședinței a fost examinată și analizată situația la zi, fiind specificat că la data de 18 mai curent, conform datelor Inspectoratului Fiscal principal de Stat,  în Republica Moldova activează în bază de patent 18295 de întreprinzători, dintre care peste 12 mii în domeniul comerțului. Conform datelor de la fisc, în 2015, în bugetul de stat, de la eliberarea sau prelungirea patentei au fost acumulate circa 39 milioane de lei.
 
Ministrul Octavian Calmîc a cerut ca până la finele lunii mai toate instituțiile de resort să analizeze pe dimensiunile sale rolul patentei din punct de vedere economic, fiscal și social. ”În baza studiului de caz și a practicii internaționale, ministerul Economiei este gata să propună modificări la legislația fiscală și administrarea afacerii, care să permită un confort mai sporit deținătorilor de patentă, care trec în altă formă de activitate organizatorico-juridică”, a menționat viceprim-ministrul Calmîc.
 
Octavian Calmîc a mai specificat că ministerul Economiei pledează pentru revizuirea sistemului de impozitare a întreprinzătorilor individuali cu examinarea oportunității introducerii impozitului specific din activitate, simplificării contabilității (partidă simplă) și introducerii unui raport unic pentru activitatea micului business.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, până la finele lunii curente, Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei de Științe a Moldovei, la comanda ministerului Economiei, urmează să efectueze un studiu analitic privind avantajele și dezavantajele patentei de întreprinzător pentru economia țării, analizeze experiența țărilor din regiune, etc.
 
Potrivit lui Octavian Calmîc, în baza studiului elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice, analizelor și propunerilor elaborate de grupul de lucru interministerial, ministerul Economiei va organiza o masă rotundă cu participarea societății civile, a tuturor părților interesate privind eficiența sau ineficiența  utilizării în continuare a patentei ca formă de activitate de întreprinzător.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus