Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-24/pavel-filip-apreciem-suportul-osce-in-asigurarea-coeziunii-sociale-in-republica-moldova-44003.html
Data: May 24, 2016 (12:13)

Pavel Filip: Apreciem suportul OSCE în asigurarea coeziunii sociale în Republica Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut ieri o întrevedere cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale (HCNM), Astrid Thors. Oficialii au discutat despre coeziunea interculturală în Republica Moldova şi promovarea politicilor eficiente de susţinere a minorităţilor naţionale.
 
În debutul întrevederii, Premierul a mulţumit reprezentantului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru asistenţa şi expertiza acordată de-a lungul timpului în vederea elaborării documentelor strategice privind dezvoltarea şi integrarea socială a minorităţilor naţionale.
 
„Republica Moldova este un stat multietnic şi din această perspectivă, mizăm şi apreciem foarte mult cooperarea şi suportul acordat de OSCE în asigurarea coeziunii sociale, promovarea toleranţei şi dezvoltarea unei societăţi puternice”, a accentuat Pavel Filip.
 
O atenţie deosebită în cadrul discuţiilor a fost acordată Strategiei naţionale de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova, document elaborat cu suportul experţilor HCNM.
 
În acest sens, şeful Executivului a subliniat faptul că proiectul Strategiei a fost deja expediat Consiliului Europei pentru a fi expertizat. „Imediat ce vom recepţiona avizul din partea CoE, vom insista pe promovarea documentului. Totodată, vom depune eforturile necesare pentru ca actul adoptat să fie unul comprehensiv şi să ţină cont de cele mai bune practici internaţionale în domeniul minorităților naționale”, a menţionat Pavel Filip.
 
La rândul său, Astrid Thors și-a exprimat speranţa că Strategia va fi adoptată cât mai curând posibil, menţionând că asigurarea toleranţei sociale este actuală pentru întreaga Europă. „Adoptarea acestei Strategii ar reprezenta un pas important pentru Republica Moldova”, a opinat Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale.
 
Dialogul a mai vizat suportul acordat de OSCE privind studierea de către minorităţile naţionale a limbii de stat, cooperarea cu autorităţile Unităţii Administrativ-Teritoriale Găgăuzia şi reforma administraţiei publice centrale.
 
Tot astăzi, viceprim-ministrul Gheorghe Brega a discutat cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Astrid Thors, despre promovarea politicilor incluzive şi importanța exprimării identităţii etnice, lingvistice și culturale în baza normelor democratice şi legislative în vigoare, anunță un comunicat al Executivului.