Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-24/la-chishinau-a-fost-prezentat-studiul-de-fezabilitate-in-vederea-conexiunii-sincrone-a-sistemelor-en-44025.html
Data: May 24, 2016 (22:15)

La Chişinău a fost prezentat studiul de fezabilitate în vederea conexiunii sincrone a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei la Sistemul ENTSO-E

Interconexiunea la sistemul continental ENTSO-E reprezintă o prioritate strategică pe termen lung a Guvernului Republicii Moldova pentru sectorul energetic și suntem determinați s-o realizăm, împreună cu colegii noștri din Ucraina. Declarația a fost făcută astăzi de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, în cadrul Conferinței de prezentare a rezultatelor Studiului de fezabilitate în vederea conexiunii sincrone a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei la Sistemul continental European ENTSO-E.
 
Potrivit lui Valeriu Triboi, importanța proiectului pentru securitatea energetică a Ucrainei și Republicii Moldova este crucială, deoarece interconectarea la Sistemul de transport al energiei electrice din Europa Continentală ar asigura  o sursă suplementară de furnizare a energiei. ”Faza următoare a proiectului ține de elaborarea unui acord de conexiune între operatorii de sistem Ucraina/Moldova și ENTSO-E în vederea îndeplinirii cerințelor tehnice, organizatorice și juridice pentru interconectare”, a spus Valeriu Triboi.
 
Viceministrul Economiei a mai specificat că un proces separat este evaluarea condițiilor de interconectare, pe baza studiului de fezabilitate. ”Acest proces se inițiază după primirea oficială a cererii de interconectare a Ucrainei și Republicii Moldova, care poate fi inițiată și sprijinită doar la recomandarea unei țări care face deja parte din ENTSO-E. Aici contăm mult pe continuarea sprijinului oferit de Guvernul României și de Operatorului de Sistem din România, compania Transelectrica”, a menționat Triboi.
 
Studiul prezintă recomandările de rigoare, care vor fi utilizate de diferite organisme și entități, inclusiv ENTSO-E, la determinarea și agrearea pașilor următori. Pe baza analizelor dinamice se poate menționa că interconectarea sincronă poate fi posibilă numai după implementarea măsurilor necesare pentru atenuarea riscului de instabilitate, identificat la modelarea interconectării.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, din punct de vedere al analizelor staționare, interconectarea sistemelor energetice din Ucraina şi Republica Moldova la sistemul ENTSO-E este fezabilă, cu infrastructură așteptată în 2020. Potrivit datelor primite şi analizelor efectuate, sistemele energetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova sunt pregătite parțial pentru funcționarea sincronă cu Sistemul Continental European conform regulilor Manualului de Operare al ENTSO-E.
 
Proiectul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP) şi co-finanţat de statele participante în program. Contribuția IEVP este de cca 6,37 milioane euro, iar a partenerilor din surse proprii  de peste  706 mii euro. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de către un Consorțiu de OST din ENTSO-E.