Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.05.2016

Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional

Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional(FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, care se află în vizită în Republica Moldova, în perioada 23-27 mai 2016. Premierul a exprimat gratitudine oficialilor FMI pentru răspunsul prompt și disponibilitatea de a continua dialogul cu privire la politicile economice și avansarea în discutarea reformelor propuse de Guvern și BNM ca elemente importante ale unui nou program cu FMI.
 
„Pentru noi Acordul cu FMI este un acord-cheie, de care depind relaţiile cu partenerii de dezvoltare şi atmosfera din interiorul ţării”, a spus Prim-ministrul. În acest context, Pavel Filip a reiterat determinarea şi hotărârea Guvernului de a avansa în implementarea reformelor şi a schimba imaginea Republicii Moldova, restabilind încrederea partenerilor de dezvoltare şi a cetăţenilor. Printre acțiunile prioritare ale Executivului în acest sens Premierul a menționat reforma sistemului financiar-bancar, reforma justiţiei şi implementarea Strategiei anticorupție, asigurarea unui mediu de afaceri atractiv şi competitiv. Premierul a informat despre paşii întreprinşi de Guvern de la ultima vizită FMI pentru a avansa pe cele trei direcţii de bază. La prima etapă, a fost stabilizată situaţia financiară, astfel ca Executivul să poată plăti pensiile şi salariile. Acest obiectiv a fost atins, în opinia Prim-ministrului, şi datorită numirii unor persoane integre la vamă şi fisc.
 
De asemenea, a fost restabilit dialogul cu partenerii europeni prin repunerea în aplicare a Acordului de Asociere şi elaborarea unei Foi de parcurs, cu angajamente concrete pe termen scurt. Pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri a fost introdus moratoriu la controalele de stat, au fost ghilotinate 169 de acte departamentale ale Serviciului vamal și eliminate circa 100 acte permisive. Cu suportul Corporației Financiare Internaționale a fost efectuată o evaluare a instituțiilor cu funcții de reglementare și control care va sta la baza unei reforme ample a acestora.
 
La rândul său, Ivanna Vladkova-Hollar a confirmat determinarea pentru continuitatea dialogului cu privire la politicile economice, menționând că vizita actuală constituie un prim pas spre negocierea unui acord cu privire la un nou program cu FMI. Oficialul FMI a specificat că misiunea va analiza ultimele evoluții din sectorul financiar-bancar. Reprezentantul FMI a evidențiat importanța consolidării cadrului de reglementare bancar și a asigurării independenței operaționale a instituțiilor de reglementare bancară. Printre problemele majore ce urmează a fi soluționate se numără excluderea ingerinţei justiţiei în supravegherea şi reglementarea băncilor, asigurarea transparenței acționarilor finali, stabilirea unor mecanisme de gestionare a riscurilor de către băncile comerciale. Este important de a avea o strategie de acțiuni corectă, ca situația să nu se mai repete.
 
Pe parcursul următoarelor zile, misiunea FMI are programate întâlniri cu conducerea BNM, a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a Ministerului Finanţelor şi cu managerii unui şir de bănci comerciale, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus