Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.05.2016

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare reconfirmă interesul de a participa la proiectele investiționale din Moldova

Dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), participarea instituției financiare în realizarea proiectelor investiționale în țara noastră au fost discutate de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu noul șef al reprezentanței BERD la Chișinău Dimitri Gvindadze.
 
Dimitri Gvindadze l-a informat pe ministrul Economiei că BERD este interesată în aprofundarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova și este disponibilă de a participa activ la implementarea diferitor proiecte investiționale în diferite domenii social-economice din țară, în special în sectorul energetic, cel bancar, infrastructură, etc.
 
În context, oficialul BERD a menționat că instituția pe care o reprezintă este deschisă să susțină financiar autoritățile Republicii Moldova, alături de alți parteneri, în implementarea proiectelor de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău și a liniei de interconexiune Isaccea-Vulcănești – Chișinău, care, într-un final, vor permite conectarea țării noastre, prin intermediul României, la sistemul energetic comunitar.
 
Octavian Calmîc a salutat deschiderea Băncii Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind extinderea relațiilor bilaterale de cooperare și a apreciat eforturile BERD în implementarea unor proiecte importante pentru Republica Moldova, inclusiv cele legate de reformarea și modernizarea întreprinderilor Termoelectrica și SA “CET-Nord”.  Referindu-se la problema realizării proiectelor de interconexiune energetică, viceprim-ministrul a subliniat că autoritățile Republicii Moldova intenționează să formeze un Grup de donatori, care sunt interesați să participe la finanțarea acestor 2 proiecte. În cadrul discuțiilor purtate, deja și-au arătat disponibilitatea de a face parte din acest Grup Banca Europeană de Investiții, Comisia Europeană, Banca Mondială, etc.
 
Referindu-se la posibilitatea realizării unor proiecte investiționale, Octavian Calmîc și Dimitri Gvindadze au făcut un schimb de opinii privind realizarea în diferite localități ale Republicii Moldova a proiectelor de eficiență energetică și infrastructură, BERD fiind dispus să ofere pentru aceasta până la 22 milioane de euro. În context, ministrul Economiei a înaintat Băncii Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare propunerea de a examina posibilitatea participării la realizarea unui proiect social, care constă în construcția unui pavilion multifuncțional cu infrastructură modernă și parcare multietajată de peste o mie de locuri la Complexul MOLDEXPO.
 
Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a participat în perioada 10 – 12 mai curent, la Reuniunea anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD, care s-a desfășurat la Londra. În timpul reuniunii, viceprim-ministrul Octavian Calmîc va avut o întrevedere de lucru cu președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, de la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 447 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (74%), instituțiile financiare (11%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (5%).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus