Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-05-12/viceprimministrul-gheorghe-balan-sa-intilnit-cu-reprezentantul-special-al-pre-edintelui-in-exerci-iu-43872.html
Data: May 12, 2016 (00:32)

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan s-a întîlnit cu Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut  astăzi, 11 mai, o întrevedere cu Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt, care efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova.  
 
La întrevedere a participat şi  Ambasadorul Michael Scanlan, Şeful Misiunii OSCE în Moldova.
 
Scopul întîlnirii a fost de a estima situaţia curentă în procesul de reglementare transnistreană, de a fixa noi obiective pe termen scurt şi mediu în vederea soluţionării celor mai stringente probleme cu care se confruntă populaţia din regiune şi, totodată, de a face schimb de opinii cu privire la eventuale soluţii la acestea.
 
În context, Viceprim-ministrul a făcut o trecere în revistă a situaţiei actuale, referindu-se, în mod special,  la subiectele discutate în cadrul  şedinţelor de lucru a reprezentanţilor politici în procesul de negocieri de la Chişnău şi Tiraspol, care s-au desfăşurat pe parcursul anului curent, în prezenţa reprezentanţilor mediatorilor şi observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.
 
Interlocutorii au evidenţiat realizările pozitive, înregistrate de grupurile sectoriale de lucru în domeniile ecologiei şi educaţiei,  accentuînd  importanţa activizării interacţiunii şi la nivelul experţilor din domeniile telecomunicaţiilor, transportului auto ş.a. 
 
Ambii oficiali au menţionat ca prioritate imediată, continuarea negocierilor în formatul „5+2” - principala platformă de dialog pentru determinarea parametrilor finali ai reglementării transnistrene, care urmează a fi consemnaţi într-un document comprehensiv, agreat şi semnat de toti participanţii.
 
În context, Gheorghe Bălan a afirmat că, Chişinăul este dispus să participe fără precondiţii la aceste negocieri şi că vor fi multiplicate  eforturile pentru  consolidarea şi eficientizarea dialogului între părţi. De asemenea, el a precizat că, în acest sens, există tot sprijinul autorităţilor statului.
 
Atît Vicepremierul cît şi Ambasadorul Cord Meier-Klodt şi-au exprimat convingerea că, în perspectiva apropiată, părţile se vor întîlni în Germania, în cadrul conferinţei tradiţionale „Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, unde vor fi luate decizii importante menite să asigure avansarea negocierilor şi sprijinul necesar procesului de reglementare.
 
Ambasadorul Cord Meier-Klodt a mulţumit Viceprim-ministrului pentru dialogul constructiv şi a apreciat eforturile întreprinse de către autorităţile de la Chişinău  pe dimensiunea abordată.