Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.05.2016

Republica Moldova va beneficia de suport tehnic din partea ţărilor-membre OMC pentru facilitarea comerțului internațional

Republica Moldova va beneficia de suport tehnic din partea ţărilor-membre OMC pentru facilitarea comerțului internațional

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi proiectul de Lege pentru acceptarea Protocolului de amendare a Acordului de la Marrakech privind constituirea Organizației Mondiale a Comerțului.
 
Documentul conține un set de măsuri pentru facilitarea comerţului regional şi internaţional prin reducerea barierelor administrative, tarifare şi netarifare. Conform prevederilor Protocolului, pentru implementarea acestora, statele membre OMC în curs de dezvoltare vor putea beneficia de suport tehnic.
 
La nivel național, de implementarea şi coordonarea aplicării prevederilor Acordului, va fi responsabil Comitetul naţional de facilitare a comerţului, din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, ai mediului de afaceri. Acesta urmează a fi instituit până la finalizarea procedurilor de adoptare a actului legislativ.
 
Menționăm că 162 de ţări membre ale OMC au încheiat negocierile privind Acordul de Facilitare a Comerțului în cadrul celei de a 9-a Conferințe Ministeriale a OMC, care a avut loc în anul 2013, la Bali. Tot atunci, miniștrii au solicitat Consiliului General să adopte un Protocol prin care se inserează Acordul cu anexa 1A la Acordul de la Marrakech privind constituirea OMC. Tratatul conține trei secțiuni, ce includ dispoziții pentru accelerarea circulației mărfurilor, precum și prevederi de susținere a țărilor în curs de dezvoltare pentru aplicarea dispozițiilor Acordului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus